Så undviker du vattenskador på fritidshus

Många fritidshus öppnas under påsken. Men man ska vara extra försiktigt i år när man slår på vattnet. Risken för vattenskador är större än de senaste åren, enligt Folksam.

Observant. Det är nu under påsken som många öppnar sina fritidshus och  upptäcker vattenskador.

Observant. Det är nu under påsken som många öppnar sina fritidshus och upptäcker vattenskador.

Foto:

Linköping2016-03-17 05:30

Vattenskador i fritidshus anmäls oftast i mars och april eftersom det är då de upptäcks. Efter kalla vintrar brukar antalet vattenskador öka. Under våren 2010 och 2011 rapporterades dubbelt så många vattenskador till Folksam som de åren när vintermånaderna var mildare.

Den här vintern hade också ett antal riktigt kalla dagar över hela landet. Därför bedömer Folksam att det finns en stor risk för vattenskador i år.

– Vi kan redan nu se att anmälningarna för januari och februari 2016 är betydligt fler än normalt. Det bådar tyvärr inte gott för våren när husägarna öppnar sina fritidshus och slår på vattnet. Därför rekommenderar vi att de ska vara extra observanta, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Hans tips till fritidshusägare är att övervaka uppvärmningen av fritidshuset om det stått utan tillsyn en längre tid. Även om husägaren säkrat sig mot frostskador, till exempel genom att låta värmen stå på i huset över vintern, så kan ett strömavbrott innebära frusna vattenledningar.

– Alltför många husägare slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna har gett skador på rören. Man måste kontrollera rörfogar, kranar och uttag för utomhusvatten. Vattenmätaren ska kollas flera gånger för att säkerställa att den inte ger utslag när alla kranar är avstängda. Ger den utslag är det en indikation på att det läcker någonstans, säger Erik Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om