Tekniska verken går mot ny miljardvinst

Tekniska verken går mot en rekordvinst på över en miljard kronor i år. Det är ändå mindre än väntat – och 2024 ser ut att bli betydligt tuffare.

Tekniska verken ser ut att göra en rekordvinst 2023 – men ändå flera hundra miljoner kronor sämre än budget.

Tekniska verken ser ut att göra en rekordvinst 2023 – men ändå flera hundra miljoner kronor sämre än budget.

Foto: Tekniska verken

Linköping2023-10-25 05:00

2022 rapporterade Tekniska verken en vinst på exakt en miljard kronor, vilket var ett nytt rekord för den kommunala koncernen. Vinstökningen berodde framför allt på de höga elpriserna – Tekniska verken har på senare byggt ut framför allt vindkraften rejält och tjänar pengar när elpriserna stiger.

I budgeten för 2023 räknade bolaget med fortsatt höga elpriser och förutsåg en vinst för 2023 på 1 511 miljoner kronor, alltså drygt 1,5 miljarder. Men elpriserna har sjunkit och i en ny delårsrapport pekar prognosen mot att vinsten stannar vid 1 150 miljoner kronor.

– Den europeiska elkrisen, med jättehöga elpriser, medförde en stor vinst för Tekniska verken 2022. Tack vare prissäkringar har vi haft med oss den effekten en bit in i 2023. Men prognoserna framåt ser ju lägre ut. Vi arbetar för fullt med budgeten för 2024 och det ser ut att bli ett mycket tuffare år för oss, kommenterar Tekniska verkens tillförordnade vd Klas Gustafsson.

undefined
Klas Gustafsson är tillförordnad vd för Tekniska verken, detta i väntan på en ny vd efter Charlotta Sund som slutade i september.

Förutom lägre elpriser kommer Tekniska verkens resultat att pressas av höga priser på biobränsle. Även om avfall är det huvudsakliga bränslet på kraftvärmeverken i Linköping så används även en del träbränslen.

– De priserna har gått upp med 70 procent sedan i fjol. Prishöjningen som vi gör på fjärrvärmen med 9,5 procent motsvarar inte alls våra kostnadsökningar, så det kommer att påverka resultatet. Vi känner att vi inte kunde höja fjärrvärmepriset mer och hoppas att bränslepriserna kommer att pressas tillbaka, säger Klas Gustafsson. 

Vi kan inte räkna med att Tekniska verken fortsätter att göra miljardvinster?

– Vi har gjort satsningar som är bra. Men resultaten 2022 och 2023 beror mycket på höga elpriser, som har sitt ursprung i den europeiska energikrisen. Så nej, vi ska inte vänta oss att det kommer att se ut så framgent.

Tekniska verken lämnar 30 procent av sin vinst till det kommunala moderbolaget Stadshus AB. Om prognosen på 1 150 miljoner kronor står sig skulle det innebära 345 miljoner i utdelning till kommunen. Tekniska verken betonar dock att prognosen är osäker och kan påverkas kraftigt av svängningar i elpriset.

Tekniska verken har under årets två första kvartal gjort investeringar för 747 miljoner kronor. Bland annat har vindkraftsparken i Frykdalshöjden (Sunne) färdigställts, liksom fjärrvärmeackumulatorn i Lambohov. De första betalningarna har gjorts för sorteringsanläggningen som byggs vid Gärstadverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!