När de fysiska klassrummen stänger på grund av Coronaviruset flyttar lärandet ut på nätet. Arta Bislimi är elevcoach på Praktiska gymnasiet i Linköping. Hennes roll är att finnas som stöd för studenterna, oavsett plats eller plattform.
– Jag funderade på vad eleverna gör på fritiden och hur man kan nå dem, sen ser man att de sitter med sina mobiler. Så för att vara social får man träffas på sociala medier istället, säger hon.
Hon skapade ett skolkonto på Snapchat och Instagram för hålla kontakten. På Instagram lägger hon upp planering, inspiration och Corona-information. På Snapchat kan hon även fråga hur eleverna mår.
– Det blir ju svårare men det fungerar bra, vi pratar ofta där. Jag har 77 följare på Snapchat och de bara "Ja, ja, ja" när jag frågade om jag skulle köra Instagram också.
Snapchattar eleverna dig också?
– Ja, absolut, även om det bara är en bild på deras skor, det är de proffs på.
På Praktiska gymnasiet går 125 elever utsorterade över sex praktiska program som El och Energi samt Hantverk. Inom Hantverk är Mari Hedestad lärare för floristerna. Hennes sistaårselever har precis börjat med sitt slutprojekt, att skapa ett blomsterarrangemang. Maris mobil plingar när vi pratar.
– Det är klassens Whatsapp-grupp. Eleverna kan fortfarande komma in enskilt till skolan om de vill ha extra hjälp men annars diskuterar vi i Whatsapp. De skickar filmer och ställer frågor där, det fungerar också jättebra. På vissa sätt kan jag undra varför vi inte har gjort mer sånt här tidigare.