Så skyddar du dig mot inbrott och stölder

De senaste åren har inbrotten minskat något i Linköping med 30 inbrott under sommaren 2010 till 20 inbrott 2012. Enligt polisen är det bland annat punktmarkering av livsstilskriminella som gett resultat.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2013-07-15 21:15

I helgen utsattes två bostäder för inbrott, och inbrottsförsök i Tallboda och Ljungsbro. När det gäller villan i Tallboda tog sig någon in genom ett fönster och kom över ett okänt stöldgods. Inbrottet i Ljungsbro fullbordades aldrig.

Men faktum är att antalet inbrott i Linköping minskat de senaste åren.

Under 2012 stod inbrott och stölder för 38 procent av de anmälda brotten i Sverige. Polisen arbetar förebyggande mot båda typer av brott, men det är framförallt inbrotten som minskat i Linköping.

– Det har gått åt rätt håll, det är kul att vårt arbete gett resultat, säger Martin Hedberg, utredningsbefäl vid polisen.

Hur ska man skydda sig mot stölder?

– Stölder begås på platser med mycket folk i rörelse. Tipset jag kan ge är att hålla koll på sina grejer. Ta inte med dig mer än nödvändigt om du ska ut på stan eller krogen.

Inför semestern kan det också vara klokt att tänka efter innan man lämnar huset eller lägenheten för att resa bort.

– Man ska försöka se till att huset ser bebott ut. Be din granne hämta posten, slänga en soppåse i din soptunna och ta ett varv runt huset och titta till det emellanåt, säger Martin Hedberg.

Det är vanligare med villainbrott än lägenhetsinbrott, men lägenhetsinnehavare kan också drabbas och bör enligt Martin Hedberg tänka på att ha en bra dörr. Bor man på bottenvåningen ska man också se till att ha ett ordentligt lås på altandörren.

– Ett tips som många nog inte tänker på är att ta ett foto på dina mest värdefulla ägodelar. Skulle det hända något blir det lättare för polisen att spåra dem i efterhand, säger Martin Hedberg.

Polisen arbetar förebyggande mot inbrott men det är svårare att komma åt vissa förövare.

– Det är två kategorier som begår den här typen av brott, dels yrkeskriminella ligor som åker från land till land, den andra kategorin är mer lokalt förankrade och är mer välkända av polisen.

Ungefär 10 procent av bostadsinbrotten reds ut enligt Martin Hedberg. Den låga uppklarningsprocenten beror på svårigheten att få teknisk bevisning.

– Det finns sällan vittnen. Dessutom upptäcks inbrottet oftast dagar eller veckor efter att de begåtts vilket försvårar ytterligare, säger han.

Om man kommer hem och ser att dörren är uppbruten?

– Gå inte in, larma polisen direkt. Då kommer vi till en orörd brottsplats och det är större chans att säkra spår efter gärningsmannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om