P4 Östergötland var först med att berätta om projektet, där NFC låtit ett datasystem jämföra bilder på misstänkta gärningspersoner med polisens signalementsregister. I dag finns ca 50 000 sökbara bilder i registret på personer som blivit daktade, det vill säga personer som varit misstänkta eller dömda för brott och vars ansiktsbild samlats in till signalementsregistret. Datasystemet sållar bland bilderna och presenterar en lista med matchningar som kan vara relevanta för förundersökningen.
– Sedan analyserar forensiker listan för att se om det finns möjliga gärningspersoner att titta vidare på, säger Elisabet Leitet, forensiker inom bildanalys på NFC.
Pilotprojektet, som pågick under våren, var överraskande framgångsrikt, menar Elisabet Leitet. Under projektets gång hittades 22 potentiella gärningspersoner i 79 pågående utredningar där det tidigare inte funnits någon misstänkt. Bildmaterialet kommer framförallt från övervakningskameror.
– Min förhoppning är att det här ska innebära att polisen kan utreda och lagföra personer för brott som i dag är ouppklarade, säger Elisabet Leitet.
För att projektet ska bli en permanent del i polisens utredningsarbete krävs först ett samråd med Datainspektionen.
– Den personliga integriteten är väldigt viktig och därför är det viktigt att vi är transparenta i hur vårt arbete går till. Ansiktsigenkänning är en ganska ny teknik som börjat få genomslag i olika sammanhang.