Tidigare har arbetet med levnadsberättelser gjorts med penna och papper. Då har det handlat om att lära känna de boende genom att skriva ner berättelser om dem och uppmärksamma deras intressen. Nu ska det flytta över till surfplattan för att underlätta tillgången för vårdpersonalen.
– Om en person byter boende är tanken att berättelsen ska kunna följa med till det nya hemmet. På så sätt är det enklare för ny personal att lära känna de äldre, säger John Fristedt, IT-utvecklingschef på omsorgskontoret i Linköping.
Många äldre tappar kontakt med sina vänner och arbetet med levnadsberättelser handlar just om att motarbeta ensamhet. Med bättre tillgång och mer information ska personal bland annat kunna ha bättre samtal med de boende.
En annan fördel med att digitalisera levnadsberättelsen är att den kan innehålla mer än bara text.
– En surfplatta visar ju inte bara bilder utan kan även spela upp filmer och musik. Det kan hjälpa stimulera positiva minnen och upplevelser.
Johan Fristedt tror att utvecklingen kan leda till förbättringar även för personal.
– Förhoppningen är att detta så småningom till och med kommer spara tid. Dessutom blir det enklare för oss att följa upp hur arbetet går via statistik.
Äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson ser också positivt på appen.
– Med den kan vi se till att exempelvis personer med demensproblematik kan påminnas om sin favoritmusik, stimulera deras minne med gamla bilder och underlätta att berättelsen om deras liv förs över till närstående. Nu kommer det att vara en naturlig del i det dagliga arbetet och det kommer innebära ökad livskvalitet för den äldre.
Initiativtagarna är Lärcenter för god demensvård och Vardaga samt omsorgskontoret. Appen lanseras hösten 2017.