Så ska Linköping klara 250 000 invånare

Nu bäddar kommunen för en framtida stad med 250 000 invånare och då gäller det att ligga i framkant. Detta var också temat när cirka 250 företagare, tjänstemän och företrädare för olika organisationer kom till kommunens arrangemang Näringslivsdagen på Cupolen. Vi passade på att fråga deltagarna: "Vad vill du att politikerna ska tala om i valrörelen 2018?"

Giovanna Hilke, butiksägare, HilkeIndesign. 
– Bristen på parkeringar i stan är en viktig fråga. Vi ser många butiker som lider av det, och vi har själva svårt att accelerera. Folk handlar någon annanstans i stället om det inte går att parkera nära centrum.

Giovanna Hilke, butiksägare, HilkeIndesign. – Bristen på parkeringar i stan är en viktig fråga. Vi ser många butiker som lider av det, och vi har själva svårt att accelerera. Folk handlar någon annanstans i stället om det inte går att parkera nära centrum.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2018-02-15 18:00

Anders Björck, egenföretagare, entreprenör:

– Man behöver underlätta för företagen på alla möjliga sätt. Inte minst ska det vara lätt att starta företag.

Giovanna Hilke, butiksägare, HilkeIndesign, med sonen Collin.

– Bristen på parkeringar i stan är en viktig fråga. Vi ser många butiker som lider av det, och vi har själva svårt att accelerera. Folk handlar någon annanstans i stället om det inte går att parkera nära centrum.

Jonni Berckhan, startupföretagare inom digitala tjänster:

– Innovationspolitik och ekonomiska satsningar på mikronivå. Det räcker inte att satsa på utbildningar. Man måste individanpassa mer för att lyfta fram talangerna.

Cissi Sandqvist, IT-företaget Gaia:

– Digitalisering. Vi har levt i tron att Sverige ligger i framkant. Men vi halkar efter. Exempelvis jobbar vissa myndigheter fortfarande med datorisering, snarare än att utveckla digitala tjänster.

Christer Andersson, Business Sweden:

– Vi behöver alla jobba ännu mer för att skapa mötesplatser mellan olika aktörer inom näringslivet.

Ellinor Ladenberg, egenföretagare:

– Småföretagare måste få en god chans att höras och få stöttning, och då inte bara små teknikföretag och startups. Näringslivsdagen är ett gott exempel.

Erik Åqvist, näringslivsutvecklare, strateg:

– Integration och kompetensförsörjning. Politikerna är lite rädda för att göra ”fel”, man måste våga att pröva helt nya saker utan att tänka ihjäl ideér.

Pär Westrin, LiU Holding, Linköpings universitet:

– Det finns samverkansområden där kommunerna i regionen borde släppa in universitetet mycket mer. Här behövs resurser för att undvika "Brain drain". Alltså att våra studenter inte stannar, eller att kompetens inte flytttar hit.

Naveen Sasidharan, egenföretagare, Wordish:

– Det behövs en svensk startup-miljö i som liknar Silicon Valley. Studenter ska inte tänka att det är jobbigt med en startup. Det behövs samarbeten med skolorna för att tidigt skapa intresse.

Johanna Palmér, Östsvenska handelskammaren:

– Samarbeten som överraskar hela Sverige! Ett samarbete på riktigt mellan Linköping och Norrköping skulle förändra maktpositionerrna i landet.

Anna Hjertstedt, Företagarna:

– Ta vara på småföretagen när Ostlänken byggs. Det är risk att många företag påverkas kraftigt längs vägen, exempelvis i området längs Industrigatan.

Mats Van Rheinberg, egenföretagare, konsult:

– Satsa på attraktiva bostäder för alla, för studenter som för höginkomsttagare.

Nino Glad, One IT Partner:

– Infrastruktur. Om vi ska växa till 250 000 så kommer ännu fler att förflytta sig i stan. Trafiken är redan ett problem.

John Åke Svensson, konsult:

– Använd den kompetens som finns hos invandrare, låt den slå igenom. Det tar för lång tid i dag.

Henrik Heslyk, egenföretagare:

– Utnyttja kraften med de två städerna Linköpings och Norrköping tillsammans.

ulrik.svedin@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!