Creutzfeldt Jakobs sjukdom, galna ko-sjukan och scrapie är alla hjärnsjukdomar som idag saknar bot. Men nu kan forskare, med hjälp av en specifik molekyl, förhindra skadliga prioner från att orsaka celldöd i hjärnan. Det kan bana vägen för ett botemedel.
På 1990-talet bröt galna ko-sjukan ut. Vad som händer är att prioner sprids till hjärnan hos människa eller djur genom smittad mat. Vid smitta antar kroppseget protein en felaktig form (kprioner) och förökar sig. Till slut finns så mycket av den felaktiga strukturen att det leder till cellernas död.
För tre år sedan var professor Peter Nilsson och hans kollegor på Linköpings universitet och universitet i Zürich något på spåren som kunde behandla prionsjukdomar.
– Vi har haft förhoppningar sedan dess, men det har gått så mycket bättre än vi trodde. Nu har vi lyckats binda de skadliga prionerna och hindra dem från att attackera hjärnceller. Det kan vara första steget mot en effektiv behandling mot prioner, säger Peter Nilsson, professor i organisk kemi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.
Forskarna har testat olika blandningar av LCP (luminiscenta konjugerade polymerer) på möss som infekterats med prioner. Det bästa alternativet ökade överlevnaden hos mössen med mer än 80 procent, jämfört med de djur som inte injicerades med LCP.
– Man kan jämföra molekylen med en ryggrad längs med vilken man byter ut olika element för att se vilken effekt det ger. Tidigare har det inte varit möjligt att i detalj styra hur de olika molekylerna ska se ut, det kan vi nu. Med väldigt små förändringar har vi fått väldigt stora effekter, säger Peter Nilsson.
Det finns likheter mellan prionsjukdomar och det som händer i hjärnan vid Alzheimer, Parkinson och ALS. Forskarnas förhoppning är nu att hitta en molekyl som påverkar också dessa sjukdomar, för att i framtiden komma närmre ett botemedel även här.