Så ska företagsparken utvecklas

Planerna på att förvandla Wahlbecks företagspark till en kreativ tillväxtplats börjar ta form. Från och med 2015 ska forskning, näringsliv och bostäder blandas i den nya stadsdelen.

Foto:

Linköping2013-10-01 15:45

Kommunala Sankt Kors fastigheter, som äger och förvaltar lokalerna i Wahlbecks företagspark, presenterade redan förra året planer på att utveckla området. Anledningen är att många fastigheter passerat bäst-före-datum.

– Nya miljökrav gör att den byggnadsstandard vi har i dag inte är optimal för att driva en företagspark. Därför tänker vi göra ett rejält omtag, säger Johan Kristiansson, VD på Sankt Kors.

Just nu pågår arbetet med en ny detaljplan. Förhoppningen är att den ska bli klar till nästa år och att byggandet kan påbörjas 2015. Nuvarande 30 000 kvadratmeter verksamhetsyta ska utvidgas till minst 50 000. En del byggnader kommer att bevaras och byggas om, andra kommer att rivas och ge plats för nya fastigheter.

Redan i dag står det klart att Siemens vill etablera sig i den nya stadsdelen. Andra företag har visat intresse, men Johan Kristiansson kan inte berätta vilka det handlar om.

– Vi har också ett intentionsavtal med Linköpings universitet som går ut på att de ska ha forskning och utbildning på plats. Tanken är att vi ska skapa miljöer där forskare och studenter kan samverka med parkens företag, säger han.

När projektet avslutas 2022 ska området inhysa upp till 500 bostäder, både i hyresform och som bostadsrätter. Troligtvis kommer stadsdelen även ha affärer och restauranger.

I dagsläget finns inga konkreta planer på hur området ska se ut, men Johan Kristiansson berättar att det bland annat kan handla om hus med företagsverksamhet i bottenplanet och bostäder ovanpå. Tanken är att energieffektiva försörjningssystem ska känneteckna stadsdelen.

Eftersom Sankt Kors inte förvaltar bostäder kommer en del mark att säljas till det kommunala systerbolaget Stångåstaden, som ansvarar för den delen av exploateringen.

När Corren tidigare skrev om byggplanerna invände läsare att det blir för trångt att blanda industrilokaler och bostäder. Den uppfattningen delar inte Johan Kristiansson.

– I dag består de öppna ytorna av markparkeringar. Vi vill ge mer plats för grönområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om