Nytt program ska minska biståndet: "Vi är på rätt väg"

Ett nytt arbetsmarknadsprogram, det första av sitt slag, ska få fler Linköpingsbor att ta steget ut på arbetsmarknaden. "Bistånden ska minska", konstaterar Fredrik Lundén (M).

Med ett nytt program och en ny inriktning för Linköpings arbetsmarknadsinsatser ska antalet hushåll i utanförskap minska. Det säger äldrenämndens ordförande Fredrik Lundén (M).

Med ett nytt program och en ny inriktning för Linköpings arbetsmarknadsinsatser ska antalet hushåll i utanförskap minska. Det säger äldrenämndens ordförande Fredrik Lundén (M).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-12-01 14:02

Som ordförande i arbetsmarknadsnämnden kunde han under tisdagen se det nya arbetsmarknadsprogrammet klubbas igenom av kommunstyrelsen. Förutom när det gäller vissa mindre detaljer är den politiska enigheten bred och under nästa vecka, efter beslut i kommunfullmäktige, förväntas den nya inriktningen för kommunens arbetsmarknadsinsatser att träda i kraft. Lundén förklarar närmare:

– Det finns flera olika skäl till varför arbetsmarknadsprogrammet har tagits fram men framförallt handlar det om att vi ska ha en kommunkoncernövergripande plan som gäller för alla nämnder och bolag. Ett sånt här arbetsmarknadsprogram, som tar grepp om helheten, har inte funnits tidigare.

– Vi i arbetsmarknadsnämnden har ingen egen verksamhet och därför är det så himla viktigt att vi får med oss hela kommunen. Verksamheterna, där insatser kan genomföras, finns i till exempel i bildningsnämnden, fortsätter Lundén.

undefined
Under året har antalet hushåll som är beroende av försörjningsstöd i Linköpings kommun minskat med drygt 200 hushåll. "Vi är på rätt väg", menar Fredrik Lundén.

Ett annat skäl till den nya inriktningen är kommunens kostnader för bistånd.

– Vi har för många som lever i utanförskap och som är beroende av försörjningsstöd. Glädjande är att den ständigt ökade strömmen i Linköping har avstannat och börjar att peka nedåt. Vi är på rätt väg, förklarar Lundén.

– I början av året var antalet hushåll som får försörjningsstöd 2 750 stycken. I oktober hade antalet minskat till 2 532, fortsätter nämndordföranden.

Vad, rent konkret, ska programmet leda till?

– Framförallt ska det leda till att vi alla i kommunen tänker i samma banor. Att vi, när vi till exempel upphandlar ny verksamhet, ställer skärpta krav kring att större ansvar tas för de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Även när vi startar upp egen verksamhet ska de här individerna ses som en stor resurs.

– Jag skulle till exempel gärna se att det fanns fler vuxna i skolorna, och då inte nödvändigtvis lärare, fyller Lundén i.

undefined
Under onsdagen invigdes den nya verksamheten vid växthuset i Trädgårdsföreningen. En verksamhet där människor långt ifrån arbetsmarknaden ska ha möjlighet att arbetsträna.

Det nya växthuset vid Trädgårdsföreningen, som invigdes under onsdagseftermiddagen, hänger enligt Lundén ihop med det nya programmet.

– Vår politiska ambition är att skapa fler arbetsplatsliknande insatser och då tror vi också att det är viktigt att vi riktar in oss mot bristyrken. Just nu ser vi ett stort behov av personal inom gröna näringar och där är vår verksamhet vid växthuset ett jättekonkret exempel, konstaterar arbetsmarknadsnämndens ordförande.

Karta: Trädgårdsföreningen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!