Det var i fjol som start up-bolaget Arboair vann det regionala skaparpriset.
– Det har betytt ganska mycket för oss. Att vi gör något som uppmärksammas och som folk tycker är bra är väldigt stort för oss, säger Markus Drugge, en av grundarna.
Han och säljchefen Erica Dahlberg visar in i ett rum med låga sittmöbler och skogsmotiv på väggarna.
Den tjänst som bolaget vann pris för är en lösning som ska kunna upptäcka angrepp från granbarkborrar via bilder. Bilderna samlas in via drönare och skickas sedan för analys.
– Den är det som är vår kärna i affären, säger Erica Dahlberg.
Enkelt förklarat kan man beskriva det som att en algoritm tränats upp att känna igen hur angripen skog ser ut.
Tanken är att man med hjälp av tekniken ska kunna upptäcka angrepp i tid och förhindra att det sprids.
– Man kan flyga ofta och hålla koll. Det gör att man avverka träd i rätt tid. Man kan upptäcka mycket mer än med traditionella metoder. Det är tydligt, säger Erica.
Markus är själv uppvuxen på gård och äger skog. Han säger att det kan vara svårt för skogsägare att veta hur man ska planera sina insatser för att kunna stoppa ett angrepp.
– Det kan vara en ganska stor skog med stort antal hektar där man vet inte riktigt vet var man ska börja.
Han beskriver det som att de med hjälp av tekniken kan analysera trädbestånd med högprecisionsdata. Han tar som exempel att man kan identifiera träd som står i en miljö som gör dem extra utsatta för angrepp.
– Då kan vi säga att det förmodligen finns en risk för att det kan bli ett stort angrepp och då kan man hindra en sådan sak genom att isolera dem. Det är nästan som med covid, säger han.
Han förklarar att det oftast är stora, gamla, träd som stryker med när granbarkborren fått fäste i ett skogsbestånd. Arbetet går enligt honom ut på att skydda de gamla träden.
– Man isolerar de sjuka individerna, avverkar runt omkring och säkrar så att det inte sprids och tar hand om de gamla träden så att de ska må så bra som möjligt och få utrymme att växa utan att de blir utsatta av ynglingar.
Han beskriver det som att intresset varit stort för deras produkt.
– Det är enormt stort. Tyvärr är Östergötland ganska drabbat av granbarkborre.
Att upptäcka angrepp från granbarkborre är ett av spåren som företaget har. Ett annat, som duon tror kommer att bli stort, är deras nya satsning för skogsbruksplaner.
Syftet med en skogsbruksplan är att kartlägga ett bestånd och göra en plan för hur det ska utvecklas de närmsta åren. Marcus och Erica beskriver att deras tjänst gör det möjligt att regelbundet kartlägga sin skog.
– Det är ett väldigt enkelt koncept. Man kan kalla det för digital skog eller en digital tvilling av din skog, säger hon.
En skillnad som de beskriver jämfört med andra bolags tjänster är att man kan kartlägga väldigt stora områden på en begränsad tid.
– Om man brukar göra 50 hektar skogsbruksplan per dag så tänker vi oss att man kan göra 500 hektar per dag, säger Erica.
Duon beskriver tjänsten som disruptiv, vilket innebär att de spår att den kan komma att kunna förändra marknaden i grunden.
– Vi står lite så här på branten nu och vi förstår att den här lösningen är disruptiv men vi kan inte säga vad det kommer att innebära och hur det kommer att se ut framåt, säger Erica och fortsätter:
– Den är världsunik.
Med den nya tekniken kommer det att vara möjligt att kartlägga träden på individnivå. Tanken är att det ska bli enklare att upptäcka områden som är i riskzonen för angrepp men även att kunna kartlägga särskilt skyddsvärda naturmiljöer. Förutom de rent ekonomiska aspekterna för skogsägarna innebär det också att man kan göra en insats för klimatet.
Enligt LRF binder svensk skog 45 miljoner ton koldioxid – varje år.
En tanke är att tekniken ska kunna förhindra skador på skogen.
– När ett träd har bundit kol under hela sin livstid och plötsligt bara dör, så börjar det direkt att släppa ut koldioxid i luften. I stället för att kunna avverka det och bygga ett högt hus eller något annat som kan binda kolet över lång tid försvinner det bara, säger Markus och knäpper med fingrarna.
Han beskriver att skadad och död skog även kan bidra till stora skogsbränder.
– I Kanada förlorade de under 2019 ett område stort som hela Sveriges yta till mountain pine beetle, som är en invasiv skalbagge som attackerar träd på liknande sätt som granbarkborren.
Resultatet blir stora arealer med död skog.
– Med minsta lilla gnista blir det megabränder. Det påverkar också djurlivet, säger Markus.
Genom att hålla skogen frisk och skydda den mot angrepp är tanken att man ska kunna bidra till att låta skogen fortsätta med att binda kol.
Genom att kunna uppskatta hur mycket kol träden binder öppnar man för en ny marknad. Tanken är att man ska kunna börja sälja kolkrediter.
Det innebär att exempelvis att företag som släpper ut koldioxid kan betala för träd som får stå kvar i skogen, i stället för att skogsbolagen fäller dem.
– Det blir som en utsläppsrätt fast på ett annat sätt. Det är mycket politisk debatt kring inlagringen av koldioxid just nu, säger Erica.
Markus fyller i:
– Det har faktiskt börjat att gå åt det hållet att om man säljer kolkrediterna för ett träd så börjar vinsten nästan att bli på en nivå som är högre än den man får av att bara avverka trädet.
Arboair startades 2019. I dag sysselsätter de sju personer. Nästa år finns en plan om utöka personalstyrkan till 14 stycken. Året därpå är målet att de ska bli 27 på företaget.
– Vi märker att vi behöver ha så många personer för att kunna ta hand om kunderna på ett bra sätt och att kunna bygga tekniken i tillräckligt snabb takt för att kunna möta behoven som kunderna har, säger Markus.
Arboair har i likhet med många andra start up-bolag i länet fått hjälp av inkubatorn Lead, som finns i Mjärdevi. Men nu är det dags att pröva sina egna vingar. På julfesten tidigare i december blev de utsparkade.
Det är vi väldigt glada för, säger Markus.
Erica fyller i:
– Det betyder att man är flygfärdiga.
Har ni tankar på att expandera utomlands?
– Om vi har, säger Markus.
– Vi börjar såklart på den svenska marknaden. För det finns väldigt mycket skog i Sverige och aktörer som vi vill komma in på först. Sedan är tanken att vi går på Norden och på det tredje steget går vi globalt. Det ska bli väldigt intressant, säger Erica.