Så ska de göra Berga bättre tillsammans

Om man tar ett bostadsområde där många olika människor bor, ett område som ibland pekas ut som ett problemområde, och frågar invånarna där: Hur vill ni ha det? Hur är det att leva och bo här?Då får man riktigt bra svar. Åtminstone blev det så i Berga.

Hur ska Berga centrum förbättras. Frågor som engagerar Abdirahim Abdullahi Mire, Roodo Mohammed, Ahmed Abdullahi Mire, Nissa Ali och Nuri Aslan.

Hur ska Berga centrum förbättras. Frågor som engagerar Abdirahim Abdullahi Mire, Roodo Mohammed, Ahmed Abdullahi Mire, Nissa Ali och Nuri Aslan.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-05-22 07:30

Där har samtalen pågått hela våren. Boende, politiker, tjänstemän och folk som jobbar i området har börjat prata med varandra.

Det är möte i Bäckskolan, det sjätte i ordningen, och i matsalen surrar det av aktivitet. I olika grupper samlas deltagarna för att tala om de allra viktigaste angelägenheterna, de som de själva har valt ut.

Samhörigheten, att hitta gemenskap med andra Bergabor från olika grupper, är ett sånt ämne. Platser för möten är ett annat och en avgörande fråga är hur centrum ska utvecklas.

– Men det allra viktigaste för många deltagare har visat sig vara att få prata med andra Bergabor, med politiker och tjänstemän, säger kommunalrådet Mikael Sanfridsson (S) som har varit aktiv i denna medborgardialog från början.

– Att blir lyssnad på, det betyder mycket. Egentligen borde det inte vara särskilt överraskande. Det är ju vad demokrati handlar om, i grunden. Hoppas vi kan jobba vidare på andra områden på det här sättet.

Runt borden är det många som har åsikter och det är ingen som tycks tveka att säga vad de tycker.

– Alla får ju inte som de vill, konstaterar en samtalsledare, men vi lyssnar och alla kan påverka.

Projektet kommer från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Nio kommuner ingår i projektet och alla har valt olika ingångar.

– Många valde socialt utsatta områden, säger Mikael Sanfridsson. Vi valde Berga för att det är ett blandat område och vi valde en öppen frågeställning. Deltagarna fick alltså själva styra vad hela projektet skulle handla om.

Ungefär 100 Bergabor djupintervjuades och fick klargöra sin syn på Berga, och det är deras berättelser som ligger till grund för samtalen i Bäckskolan. Deltagarna har själva prioriterat vad som ska utvecklas vidare och utmynna i konkreta förslag och åtgärder.

Resultatet är en önskelista, men definitivt inte bara sånt som "andra" ska göra och inte heller orealistiska drömmar som aldrig kan bli verklighet. Många planer kan de inblandade själva utveckla: fixa grillkvällar för alla boende; arrangera en jättestor områdesfest, Bergadagen; vara mentorsvänner för nyinflyttade; natt- och dagvandra för ett tryggare Berga.

En del saker är redan på gång: ett utomhusgym. Upprustning av spontanidrottsplatsen och lekplatserna i området. En lista över alla lokaler som finns att hyra eller låna i området. Bättre belysning utomhus. En dialog med kommunen om vad marken där Ånestadstallet fanns ska användas till. En upprustning av skulpturparken. Dagvandringar för ett tryggare centrum har startat, och samverkansgruppen "Vi gör skillnad" som KFUM håller i, tillsammans med somaliska kvinnoföreningen, Ica och Apoteket, har också kommit igång.

Att förbättra centrum är nummer ett på listan och något som alla diskussioner ständigt hamnar i, och det gäller att komma vidare. Det finns andra förslag som behöver mer eller mindre bearbetning: ett allaktivitetshus i Berga. Återskapande av badplatsen i Berga, en gång det näst största utomhusbadet i stan. En bok om Berga.

– Bergadialogen kan verkligen bli början till ett nytt sätt att jobba politiskt, säger Mikael Sanfridsson. Vi vill använda erfarenheterna och metoden på olika sätt i kommunen.

Själv är han extra entusiastisk över insikten hur dialogmöten skulle kunna användas i äldreomsorgen. Här finns verktyg för att utvärdera och utveckla verksamheten.

– Det är tidsödande, medger han. Men demokrati tar tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!