Så ska de få män att prata

Män måste bli bättre på att prata om känslor och svåra saker för att bryta machokulturen. Den ideella organisationen Män satsar därför på samtalsgrupper för män och i veckan drog konceptet igång i Linköping.

August Helgesson, 21, ville ta vara på tillfället att lära sig hur man kan utmana genusnormer.

August Helgesson, 21, ville ta vara på tillfället att lära sig hur man kan utmana genusnormer.

Foto: Annica Hesser

Linköping2018-11-08 08:00

Den riksomfattande, ideella och feministiska organisationen Män vill engagera män mot mäns våld mot kvinnor. Nu har Män antagit ett nytt samtalskoncept som går under namnet Ett år #eftermetoo. I Linköping finns ett lokalt utskott som nu startar samtalsgrupper för män där ett av målen är att utmana rådande genusnormer.

– För oss män handlar det om att inte visa känslor, att inte gråta och det får konsekvenser, säger Nils Lundkvist, 22, studerande och kontaktperson för Män i Linköping. När man stänger inne sina känslor så kan det trigga ett våldsbeteende och aggressioner.

På tisdagen var det dags för den första samtalsträffen i Linköping. En av dem som tog tillfället i akt var August Helgesson, 21 år, som studerar andra året på universitetet. Han ser ofta situationer där machokulturen dominerar.

– Om det är den lite tuffare jargongen så krävs det mycket om man är den enda som ska säga ifrån, det är en utmaning, säger han.

På plats fanns även Per Hällsten, 31 år som gick med i det lokala nätverket i samband med metoo.

– Man måste rannsaka sig själv och fråga sig om man är en del av problemet. Samtalen vi har här kommer lära oss att både prata om sådant som är jobbigt och att lyssna och ta in vad andra säger. Det kan man sakna i grabbkulturer.

Samtalsträffarna håller till i gymnasieskolan MTU:s lokaler på Mellangatan 7 och för att delta krävs en föranmälan. Mer information om Män Linköping hittar du på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!