De ensamkommande barnen och ungdomarna fortsätter komma till Linköping, och kommunen ökar nu insatserna för att snabbare ge dem broar in i samhället. Förutom den ständiga jakten på boenden, familjehem och gode män pågår dessutom en omorganisation av skolverksamheten. Förberedelseklasser för grundskolebarnen ska snart finnas på alla skolor i stället för som tidigare koncentrerat till Ryd, Berga och Skäggetorp. För ungdomarna i gymnasieålder är också en förändring på gång. I stället för att Anders Ljungstedts gymnasium ska ta hand om i princip all språkintroduktion ska den nu spridas på alla kommunala skolor, och organisationen görs också om för att fler elever ska kunna ta sig vidare till andra gymnasieprogram efter introduktionen.
– Vi måste tänka på andra sätt nu. Hur utnyttjar vi de kanske fem år som en nyanländ ungdom går i skola här? Vi har utgått för mycket från att "nu är det högstadiet" och "nu är det gymnasiet", säger Jakob Björneke, barn- och ungdomsnämndens ordförande (S).
Nu vill politikerna satsa mer även på fritiden.
– Fritidsverksamheten är inte byggd för ensamkommande och den boendesituation de har. Vi behöver ha mer uppsökande verksamhet, säger Jakob Björneke.
Många av barnen och ungdomarna går i skolor långt från boendena och hamnar därför utanför föreningsverksamheten, som traditionellt sett är lokalt förankrad.
Sommaren kan vara en kritisk period, när barnen inte har skolan att hänga upp sitt liv kring. Kommunen levererar som förra året över tusen feriejobb till ungdomar, och en del av dem kommer att vara öronmärkta för elever som går språkintroduktion. Överlag satsas det som tidigare på riktade verksamheter för nyanlända barn och ungdomar.
– Vi har fått tydligt besked att det har blivit lugnare i utsatta områden när de unga sysselsätts med konstruktiv verksamhet, säger Karin Granbom Ellison, bildningsnämndens ordförande (L).
Politikerna återkommer också flera gånger till vikten av att förstärka värdegrundsarbetet.
– De här barnen har inga köksbordssamtal hemma med föräldrarna. Då är det viktigt att det på boendena finns samtal om värdegrund och hur det fungerar på arbetsmarknaden, säger Karin Granbom Ellison.
– Vi tar fram ett utbildningsmaterial som ska ge stöd för bättre kunskap i föreningar och på boenden, säger Eva Lindh, socialnämndens ordförande (S).
Är det något särskilt som ligger bakom fokuset på värdegrund?
– När de kommer utan familj till ett nytt språk och en ny kultur behöver de hjälp. Insikten om det och att det har väckts frågor om hur vi jobbar med värdegrunden är orsaken. Det här är ett svar på de frågorna, säger Eva Lindh.