Så ska äldre sättas i arbete

Den styrande politiska koalitionen i Linköping vill se till att alla Linköpingsbor kommer i arbete. De siktar särskilt in sig på sysslolösa över 55 år.

Kommunalrådet Christer Mård (L) och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S)

Kommunalrådet Christer Mård (L) och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S)

Foto: Ulrik Svedin

LINKÖPING2016-11-29 20:22

Arbetslösheten i Linköping är just nu extremt låg. Ungdomsarbetslösheten har sjunkit och i vissa branscher råder brist på folk som kan jobba. Kommunens vilja handlar både om att få folk i arbete och hitta personal till den kommunala verksamheten – de behöver anställa 1 000 personer per år.

I hela kommunen med cirka 153 000 invånare är det endast 1 722 personer som varit arbetslösa mer än 12 månader. Dessa individer har nu Koalition för Linköping (S,MP,L) siktat in sig på.

Nya direktiv

Den styrande majoriteten satsar 28 miljoner kronor och lägger fram en hel rad åtgärder. Bland annat skapas 100 praktikplatser och 100 anställningar i kommunen, främst inom förskola, skola, vård- och omsorg. Dessutom har de kommunala bolagen fått nya ägardirektiv som innebär att de åläggs att ta in långtidsarbetslösa.

– Samtidigt som arbetsmarknaden är god i Linköping så finns det ett antal grupper där det inte ser lika positivt ut, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

De pekas ut

Siffran 1 722 anger antal människor som är långtidsarbetslösa, men totalt finns det 4 470 arbetssökande i Linköping. Fyra grupper pekas ut som särskilt svåra att hitta sysselsättning åt:

De som är äldre än 55 år.

De som saknar gymnasial utbildning.

De som har en funktionsnedsättning.

De som har en utomeuropeisk bakgrund.

De ska få hjälp

I den politiska visionen finns också idén om att klyftorna i Linköping ska minska. Christer Mård, som är vikarierande kommunalråd för Liberalerna, ser framför sig hur vissa familjer ska få särskild hjälp.

– Det finns för många familjer i Linköping där båda föräldrarna så att säga inte deltar i någon form av aktivitet, praktik, utbildning eller annat. Vi tycker att det är viktigt med förebilder för våra ungdomar så vår utgångspunkt är att i varje familj så ska minst en förälder gå till någon form av sysselsättning. Det kommer att krävas mycket av oss, men det är otroligt viktigt, säger Christer Mård.

Har arbetskraftsbrist

Linköpings kommun har också för avsikt att göra en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen för att lyckas med sin ambition.

Karin Sköld är tillförordnad chef för Arbetsförmedlingen mellersta Östergötland.

– I dag har vi arbetskraftsbrist. Företagen får inte den arbetskraft de vill ha och då måste vi hjälpa de arbetslösa som finns att komma vidare till jobb. Det är ju bara dem vi har, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!