I samband med att Norra entrén öppnas invigs Framtidens US. Projektet är visserligen inte mer än drygt halvvägs till att bli färdigt. Men så mycket är klart att besökaren kan få en god bild av hur det hela är tänkt.
– Alla som vill kan se vad de får för de 65 örena som landstingsskatten höjdes med för att finansiera projektet, säger Stefan Anskär, projektansvarig för verksamheten i Framtidens US. Tillsammans med Pia Wange vägleder han oss genom delar av den rundvandring som besökarna kommer att erbjudas på lördag.
Framtidens US beräknas vara helt klart om fem, sex år. Drygt 65 000 kvadratmeter byggs nytt och lika mycket byggs om. Inte bara för att flera hus på sjukhusområdet har tjänat ut, utan också för att möjliggöra ett annat sätt att bemöta och vårda patienter.
Innanför Norra entrén öppnar sig den stora ljusgården där reception, fik, kiosk och gott om utrymme att pausa finns. På samma plan finns mottagningar för öppenvården, också på sikt tillgängliga från Södra entrén.
– Det ska vara lätt att hitta, men lika viktigt är att öppen och sluten vård skiljs också åt. Det handlar om de inlagda patienternas integritet, säger Stefan Anskär.
Mottagningarna finns i direkt anslutning till ljusgården där besökarna kan välja att själva anmäla sig och betala för sitt besök vid självbetjäningsdiskar. De är planerade så att besökaren möter en personal så fort han eller hon klivit över tröskeln.
– Vi är inte så vana vid att säga välkommen inom vården, men vi jobbar på det, skojar Pia Wange.
Patientnära och personcentrerad vård är viktiga ledord för Framtidens US. Njurmedicinska klinikens blivande vårdavdelning är så gott som klar för inflyttning. Alla patienter i de nybyggda vårdavdelningarna får ljusa och rymliga enkelrum med egen toalett. Det öppnar för ett helt nytt sätt att arbeta berättar Pia Wange.
– Det blir betydligt enklare att involvera patienten i vården. Det kan rondas och rapporteras utan att hänsyn behöver tas till andra i rummet. All omvårdnad kan ske här.
Enkelrum minskar dessutom infektionsrisken och fallolyckor.
– Man stör ingen genom att tända när man behöver kliva upp ur sängen, vågar larma om man behöver hjälp, sover bättre och behöver mindre sömnmedel. Varje rum har en ledstång från säng till toalett, säger Stefan Anskär.
Samverkan är centralt i tänket bakom det nya sjukhuset. Ett exempel är att vårdavdelningar där patienter kräver samma typ av omvårdnad placerats vägg i vägg med varandra. Så kan klinikerna stötta varandra med personal som har liknande kompetens. Har den ena fullt kan den andra kanske erbjuda en vårdplats.
Den nya akuten vars ingång i samma anda ligger vägg i vägg med förlossningens samlar all akut vård. Barns såväl som vuxnas. En nybyggd väg, Hälsovägen, leder blåljustrafiken till akutinfarten utan att den behöva trängas med annan trafik. En hiss från den nya helikopterplattan på taket för direkt till akuten.
I bedömningsrum invid ett ganska snålt tilltaget väntrum avgör akutläkare hur snabbt patienten behöver komma i vård. På arbetstationer med övervakningsplatser jobbar fyra team sida vid sida med möjlighet att samarbeta. Akuten har tre stora traumarum alldeles invid den nya ambulanshallen. Här kan många patienter vårdas om en olycka med många inblandade skett. Här är lokalerna planerade med ett smidigt flöde av patienter i tanken.
– Ingen ska vara på akuten för länge. Ska vi kunna ta emot det växande antalet akutpatienter handlar allt om flöde, säger Stefan Anskär.
På lördag mellan kl 10 och 13 hålls öppet hus för allmänheten.