Så säger lagen om nyårsraketerna

Sugen på att bränna av nyårsraketer i centrala Linköping på Nyårsafton? Kolla med polisen först. Det kan stå dig dyrt annars.

Ska du skjuta av raketer eller smällare i centrala Linköping på nyårsafton måste du ha tillstånd av polisen. Det framgår av de lokala ordningsföreskrifterna som finns att läsa på kommunens hemsida.

Ska du skjuta av raketer eller smällare i centrala Linköping på nyårsafton måste du ha tillstånd av polisen. Det framgår av de lokala ordningsföreskrifterna som finns att läsa på kommunens hemsida.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Linköping2017-12-29 09:00

Nyår närmar sig och traditionen med fyrverkerier och andra pyrotekniska varor lever starkt vidare.

Polisen manar nu till stor försiktighet och att folk tar reda på vilka regler som gäller.

Det är de lokala ordningsföreskrifterna som ligger till grund för vad som är tillåtet och för Linköpings del måste man söka tillstånd hos polisen om det gäller ett firande med raketer och smällare i de centrala stadsdelarna.

Området som pekas ut avgränsas av Järnvägsgatan, Sturegatan, S:t Larsgatan, Vasavägen, Östgötagatan, Västra vägen, Storgatan, Drottninggatan och Stångåns västra strand mellan Drottningbron och Tullbron.

Utanför området är användning av pyrotekniska varor tillåten påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 18.00 till 03.00 dagen efter.

Under övriga tider krävs tillstånd av polismyndigheten.

Den som bryter mot reglerna riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

På sin hemsida uppger polisen att användandet av så kallade bangers förkommit på olika platser i höst.

Bangers kan jämställas med en handgranat i effekt och ljudet är likt ett pistolskott.

I Sverige är det olagligt att införa, inneha, hantera och använda dessa kraftiga smällare, påtalar polisen. Förutom att skadas allvarligt riskerar man att göra sig skyldig till brott som ofredande, vållande till kroppsskada, skadegörelse, misshandel eller grov misshandel. Påföljden kan bli fängelse.

När det gäller svävande lyktor anger Transportstyrelsen att det från och med 1 november inte krävs något tillstånd för att släppa upp max 50 lyktor per gång, oavsett stigningshöjd. Lyktorna får dock vara max en meter höga.

För folk som tänkt sig ett firande i eller kring Linköping finns det dock ett och annat att fundera över.

Om platsen för släppet ligger nära en flygplats (10 kilometer eller närmare fågelvägen) måste man kontakta flygplatsen i god tid innan.

Linköpings båda flygplatser, Saab och Malmen, ligger inom det avstånd som anges som gräns, räknat från de centrala stadsdelarna.

För utsläpp av fler än 50 lyktor krävs tillstånd från Transportstyrelsen.

Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst, uppger att många bryter mot de lokala ordningsföreskrifterna på nyårsafton.

– Det måste tolkas så eftersom vi får in väldigt få ansökningar om fyrverkerier. Och det är svårt för polisen att lagföra någon eftersom andra arbetsuppgifter måste prioriteras en sådan här kväll. Såvida det inte handlar om grova brott med raketer som skjutits in mot en bostad eller riktats mot en persons ansikte, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!