Så påverkas lokala butikerna av konkursen

Den rikstäckande IT- och telefonikedjan Dialect har försatts i konkurs. Butikerna i Linköping och Mjölby påverkas dock inte.

Dialect i Mjölby berös inte av konkursen.

Dialect i Mjölby berös inte av konkursen.

Foto: Göran Palmqvist

Linköping2019-04-25 14:55

Det var på tisdagen som Dialect AB försattes i konkurs vid Solna tingsrätt, vilket Katrineholms-Kuriren var först med att rapportera.

– Den omedelbara orsaken är att banken nekat oss checkkredit. Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, säger vd Jesper Hedblom till SVT.

Konkursen berör dock inte alla Dialect-butiker i landet. Fjorton av landets totalt 38 Dialect-butiker ägs direkt av Dialect. De övriga butikerna drivs av franchisetagare och påverkas inte av konkursen. De egna butikerna finns från Gävle i norr till Skåne i söder – och även i Norrköping.

I Linköping och Mjölby drivs butikerna av franchisetagare.

– Verksamheten kommer att drivas vidare som vanligt i Mjölby. Vi har funnits i 42 år och kommer att fortsätta som vanligt, säger Thomas Blomqvist, vd för Dialect TB-CJ, med tre anställda.

Samma besked kommer från Dialect i Linköping med tretton anställda.

– Vi eller våra kunder berörs inte av konkursen och verksamheten i Linköping drivs vidare precis som tidigare. Alla avtal med kunder gäller, säger Peter Kennås, delägare i verksamheten i Linköping.

Den enda konkreta följden kan, om inga nya ägare tar över det konkursdrabbade företaget, bli att butikerna får byta namn.

Dialect-koncernen fick ekonomiska problem efter att SVT granskat den aggressiva telefonförsäljningen som föregaget centralt bedrev mot äldre småföretagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!