Tidigare i veckan rapporterade tidningen Svensk golf att många golfbanor har förbud mot att använda kommunalt vatten för att vattna gräs. Vid vår rundringning till fyra östgötska banor är det bara Linköpings golfklubb som använder kommunalt vatten.
– Torkan har varit extrem för oss. Vi har mest problem med torrsprickor och torrfläckar och använder både kommunalt vatten och de regnvattensdammar vi har på banan, säger Andreas Bergqvist, head greenkeeper på Linköpings golfklubb.
På Åtvidabergs golfklubb finns däremot ingen brist på vatten.
– Vi får ta obegränsat ur Bysjön och det är jag väldigt glad för. Det finns de som har det mycket värre. Och vatten från naturen är mycket bättre för oss också. Dricksvattnet innehåller en massa tillsatser som vi inte vill ha i gräset, säger Åtvidabergs banchef Lars Bonnevier. På Vadstena golfklubb råder inte heller någon vattenkris. Gräset går inte att ta död på, enligt banchef Mats Bergman.
– Vi hade riktigt fint väder i våras så det får vi igen nu. Än så länge går det bra. Vi använder bara våra egna dammar, vattnet kommer från omkringliggande marker och fält. En vanlig säsong kanske vi bara vattnar fem gånger, men nu när det är torka vill man gärna vattna varannan natt, säger Vadstenas banchef Mats Bergmar.
Mjölby golfklubb har fått restriktioner från kommunen på grund av torkan: Vattna inte med vanligt kranvatten.
– Vi försöker vara återhållsamma med att vattna. Det vatten vi använder går inte genom kommunens reningsverk eftersom vi vill ha naturligt vatten, det är bättre för gräset. Vi är sparsamma och fokuserar på att hålla greener och tees gröna, säger, Mjölbys banchef Peter Irebrink. På Linköpings golfklubb, den enda banan som vi pratat med och som använder kommunalt vatten, råder inget bevattningsförbud. Om ett sådant skulle införas skulle gräset dö, enligt greenkeeper Andreas Bergqvist. Men ett bevattningsförbud är inte aktuellt.
– Golfbanan är en kund som vilken som helst så de får vattna. Visst har vi låga grundvattennivåer här också, men vi tar vatten från ytvattentäkter och där det är god tillgång på vatten, säger Joakim Persson, affärsenhetschef vatten och avlopp på Tekniska verken. Linköpings kommun tar sitt vatten från ytvattentäkterna i Stångån och Motala ström.
Texten uppdaterades 2018-07-23.