Så påverkar trä vår hälsa

Att vi mår bra av trä har vi hört tidigare. Men nu är det vetenskapligt bevisat i ett stort europeiskt projekt som Linköpings universitet deltagit i.

Tomas Nord.

Tomas Nord.

Foto:

Linköping2017-02-14 10:32

Redan i skolan har man lärt sig att träd binder och lagrar koldioxid och kan byggas in i husets stomme, men även trä inomhus kan ha effekt. Forskare har visat att träet också suger upp och avger fukt och på så vis bidrar till ett bättre inomhusklimat. När man duschar eller kokar mat på spisen ökar luftfuktigheten, träet fångar upp fukten som kondenseras och avger värme.

– Den processen har studerats med värmekamera. Det visar att när fukten tas upp av träet befrias värme som värmer upp rummet. Träet kan hålla kvar energin över dagen. Det här kan påverka hur vi ser på att använda trämaterial som något som påverkar energiförbrukningen och därmed både miljö och vår plånbok på ett positivt sätt, säger Tomas Nord, universitetslektor vid institutionen för Industriell ekonomi vid Linköpings universitet, som också ansvarat för en del av det hela projektet Wood2New.

Vad kan vi konsumenter med trälösa hem göra för att ta oss an resultat av er forskning? Kan trämöbler ha samma påverkan?

– Vår forskning siktar mot hur man kan utnyttja trä när man bygger nya hus och väggar. Vad konsumenter kan göra själva skulle bli ett steg vidare i forskningen. Finska forskare har gjort en del undersökningar och upptäckt att till exempel en lackad träpanel har en mycket mindre förmåga att fånga upp fukt och värme än naturlig, säger Tomas Nord.

Enligt honom finns det olika möjligheter hur man skulle kunna anpassa trämöbler så att de blir både praktiska och nyttiga.

– Man kan tänka sig ett träbord vars ovansida är lackad för att kunna göra den ren men bordets undersida skulle kunna bli obehandlad. Kanske samma sak med trästolar eller några andra möbler. Men vi har inte alls fördjupat oss i detta. Här krävs mer forskning, säger han.

Forskare har även studerat trä i omsorgen och kommit fram att möbler i trä blev de mest uppskattade, eftersom de upplevs som naturliga. De tillfrågade uppfattade trä som lugnande och avstressande och ansåg att de mådde bra och blev friska av träet.

– Undersökningen handlade om hur människor upplever sin hälsa och sitt välbefinnande om de är omgivna med träet inomhus. Välbefinnande handlar mycket om psykologi och fler studier behöver genomföras för att se om det är en psykologisk effekt, eller om det är synen på träet som påverkar. Eller om det är de många kemiska ämnen som finns i träet som har betydelse, säger Tomas Nord.

I projektet deltog, utom Liu, även ett femtontal partners från ytterligare fem länder: forskare från Building Research Establishment, BRE, i Storbritannien, Holz Forschung, Österrike, Treteknisk Norge, Aalto University, Finland. Bland projektets partners fanns det också flera företag knutna till träindustrin:

– Men projektet var inget träindustriuppdrag. De företagen hjälpte till med material och sin tid, säger Tomas Nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om