Så påverkar ditt morgonkaffe bönderna i El Salvador

Fairtrade eller direkt handel. Det finns olika vägar att gå för att se till att kaffet du dricker gör livet bättre för bönder i El Salvador. Det diskuterades under ett panelsamtal där bland annat El Salvadors ambassadör till Sverige närvarade.

Bok. Efter panelsamtalet fick deltagarna blommor och en bok om Linköping.

Bok. Efter panelsamtalet fick deltagarna blommor och en bok om Linköping.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-10-03 21:23

Globala Linköping, en temavecka med fokus på global utveckling och hur människor kan bidra, är igång. En vecka fullspäckad med panelsamtal, seminarier och föreläsningar.

– Linköping är en Fairtrade city, vilket innebär att kommunen tar ansvar för handeln. Vi vill skapa engagemang. Alla kan inte göra stora saker men man kan göra något litet i vardagen, som att cykla till jobbet eller köpa rättvist kaffe, säger Nicklas Alsö, projektledare för Globala Linköping.

Under tisdagen var det dags för ett panelsamtal om kaffe, Fairtrade och fattigdomsbekämpning på Sagateatern. Allt börjar med att landshövding Elisabeth Nilsson hälsar välkomna och sen får Anita Escher Echeverrias, El Salvadors ambassadör till Sverige, Lina Palmer från Sida och Maria Granfelt från Fairtrade Sverige inta scenen.

– Vi ska brygga broar mellan Sverige och El Salvador, säger Anita Escher Echeverrias.

Kaffe är en viktig del av det lilla landet El Salvadors ekonomi och jordbruk. Även fast Sverige importerar mycket mer kaffe från större länder som Brasilien så hamnar kaffebönorna från El Salvador även i Svenskarnas och Linköpingsbornas kaffekoppar. Därför har konsumenterna en makt och kan påverka hur liven för kaffebönder ser ut.

– Fairtrade är en certifiering som sätter människorna bakom produkten i fokus. När man köper Fairtrade så vet man att produktionen är kontrollerad, säger Maria Granfelt från Fairtrade Sverige.

Det finns andra sätt att se till att kaffet produceras på rätt sätt, ett exempel är direkt handel.

– Köp kaffe med så få mellanhänder som möjligt, så att vinsten går till producenterna. Så att producenterna kan leva på odlingen, så att deras barn kan gå i skolan, så att de kan leva med värdighet. Jag kan inte säga att direkt handel eller Fairtrade är bättre. Konsumenten måste välja själva, säger Anita Escher Echeverrias.

Panelsamtalet arrangerades av Utrikespolitiska föreningen Linköping, biståndsmyndigheten Sida och Linköpings kommun.

Vad vill du säga till Linköpings kaffedrickare?

– Tänk på vem som producerar kaffet. Vi går upp på morgonen och dricker vårt kaffe utan att tänka mer på det. Men i varje kopp finns det en historia, en historia om människor i fattiga länder, säger Anita Escher Echeverrias.

Panelsamtal. Landshövding Elisabeth Nilsson hälsar välkomna. Från vänster: Anita Escher Echeverrias, Maria Granfelt, Elisabeth Nilsson, Lina Palmer och moderator Veronica Gyberg.
Panelsamtal. Landshövding Elisabeth Nilsson hälsar välkomna. Från vänster: Anita Escher Echeverrias, Maria Granfelt, Elisabeth Nilsson, Lina Palmer och moderator Veronica Gyberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!