Rekordmånga gymnasieelever förlorade studiebidraget

Under det gångna året blev rekordmånga gymnasieelever av med sitt studiebidrag. Varför andelen skolkande elever ökat tycks däremot vara svårt att svara på.

Rekordmånga gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag från CSN. I Linköping handlade det om 604 elever läsåret 2022/2023. En ökning gentemot läsåret 2021/2022 då det var 448 elever.

Rekordmånga gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag från CSN. I Linköping handlade det om 604 elever läsåret 2022/2023. En ökning gentemot läsåret 2021/2022 då det var 448 elever.

Foto: Jessica Gow/TT

Linköping2023-07-10 14:00

Fler gymnasieelever än vanligt förlorade sitt studiebidrag på grund av skolk under det gångna läsåret, enligt statistik från CSN. I Östergötland fick totalt 1623 elever, eller drygt 10 procent, studiebidraget indraget vilket är den högsta siffran någonsin. Under föregående läsår låg samma siffra på 7,6 procent. Det är alltså drygt 400 elever fler som i år skolkat så mycket att de inte fått något bidrag.

Under pandemin minskade antalet gymnasieelever med indraget studiebidrag drastiskt, något som förklarades med att distansstudierna gjorde det enklare för vissa elever att närvara vid en datorskärm än fysiskt på en lektion. Men varför andelen inrapporterat skolk nu ökat är svårt att svara på.

Peter Engberg är analytiker på CSN.

– Orsakerna till varför det har ökat vet vi inte. Men vi har sett att före pandemin så ökade frånvaron varje år och nu är man uppe i ännu högre siffror. Så en möjlig orsak är ju naturligtvis att frånvaron ökar, men en annan är att skolornas rutiner för hur man rapporterar elever har blivit bättre med åren.

Trenden ser likadan ut även i andra delar av Östergötland. I Motala ökade andelen elever med indraget bidrag från 5,2 procent till 10,1 procent, vilket motsvarar en ökning på 71 personer.

undefined
Det är vanligare att killar får indraget studiebidrag än tjejer. I Mjölby skolkade 15,5 procent av killarna så mycket att de inte fick något studiebidrag under läsåret 2022/2023.

Tidigare år har tjejer haft bättre närvaro än killar, vilket även syns i år. Under läsåret hade 13 procent av pojkarna ogiltig frånvaro jämfört med 8,7 procent hos flickorna i Linköping. I Mjölby skolkade 15,5 procent av killarna så mycket att de inte fick något studiebidrag. Kinda går dock emot den allmänna trenden, där är det istället fler tjejer som skolkar jämfört med killar.

– Det har alltid varit så att pojkar har högre frånvaro än tjejer. En orsak som vi är överens om är att det är vanligare med indraget studiebidrag på yrkesprogram jämfört med högskoleförberedande program. På dessa program finns det oftast fler pojkar, därför ser det ut som det gör.

Något som också går att urskilja är att indraget studiebidrag är vanligare på fristående gymnasieskolor än kommunala. På fristående gymnasieskolor i Linköping fick 12,8 procent av eleverna indraget studiebidrag. På de kommunala gymnasieskolorna var andelen 10,1 procent, något som stämmer överens med resten av Östergötland.

Kommer trenden hålla i sig framöver?

– Tittar man historiskt och hur det har sett ut de senaste åren är det sannolikt att det fortsätter att öka, men det är väldigt svårt att säga. 

Studiebidrag

När elever på gymnasieskolor bedöms ha mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in. 

Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden. Du kan få studiebidrag från kvartalet efter det att du har fyllt 16 år.

Källa: Centrala studiestödsnämnden (CSN)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!