Så mycket kostar resorna till Kina

Att skapa kontakter som kan gynnas universitetet och näringslivet. Såväl det lokala som det nationella, det är tanken bakom förtroendevaldas resor till vänorter och samarbetsorter.

Foto: Kartdata ©2018 Google Bilder ©2018 NASA; Terrametics

Linköping2018-04-22 06:59

LÄS MER: Trots kritiken: De tror på samarbetet med Kina.

I resorna deltar för det mesta en representant från majoriteten och en från oppositionen. Från 2010 till 2015 gjordes fyra resor. Snittpriset för resorna var 12 000 kronor. Mellan 2015 och 2018 gjordes också fyra resor. Snittpriset för dessa var 16 500 kronor. Priset är en beräkning gjord på en vistelse med tre övernattningar. Till priset tillkommer också kostnader för visum.

Flygresorna sker i ekonomiklass – om inte specialbehov kräver annat.

Det mest konkreta som har kommit ut av besöken verkar i nuläget vara etableringen av ett forskningscenter för hållbar stadsutveckling. Ett samarbete mellan Linköpings universitet och Guangzhou. Både Helena Balthammar (S) och Paul Lindvall (M) är måna om att framhålla vikten av det projektet. Bedömningen görs att politikers medverkan på resorna till Guangzhou underlättat den etableringen.

Ytterligare ett område rör äldreomsorg och demensvård. För några år sedan var en kinesisk delegation på plats för titta på hur Linköping arbetar med frågorna. Miljö- och sophantering är ett annat område.

2015 beslutade kommunfullmäktige att sammanställa det man kallade ett "positionspapper" som ska tydliggöra vilken strategi kommunen ska ha i utbytet med sin kinesiska samarbetsort. Utöver hållbarhetsarbetet så bedöms också besöken kunna bli av vikt för det lokala näringslivet. Besöksnäringen är ett annat område som man sätter sitt hopp till, och det antyds att Linköping är en populär övernattningsort för kinesiska besökare. Just det argumentet får dock inget vidare stöd i undersökningar som Visit Östergötland har gjort. Tvärtom, lyser kinesiska besökare med sin frånvaro. Ett av skälen, enligt Visit Östergötland, kan vara att hotellen i Östergötland inte håller den höga standard som förväntas.

Linköpings vänorter är:

Tönsberg, Norge

Isafjordurs kommun, Island

Joensuu, Finland

Roskilde, Danmark

Linköpings samarbetsorter är:

Linz, Österrike

Kaunas, Litauen

Guangzhou, Kina

Macau, Kina

Mer info på http://www.linkoping.se/kommun-och-politik/samarbete/vanorter/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!