Kommunalrådet Eva Lindh (S) döljer inte att hon är rejält besviken på veckans turbulens i riksdagen eftersom det troliga slutet på historien är att Linköping inte kommer i åtnjutande av de 31 miljoner kronor man annars hade fått av staten.
– Det här slår hårt mot verksamheten, den viktigaste faktorn för en bra omsorg är ju bra och utbildad personal, säger hon och fortsätter:
– Vi gick till val på detta, så visst är känns det jobbigt. Vi hade också fått aviserat ett antal platser med trainee jobs som hade kunnat säkra bemanningen och på längre sikt också säkra kompetensutvecklingen.
Hur många platser handlade det om?
– Ett 50-tal utbildningsplatser, som hade gjort skillnad här i Linköping.
Vad händer nu?
– Efter helgerna är det dags att dra i gång valrörelsen. Jag hoppas förstås att vi gör ett bra val. Men ser också gärna att vi blir bättre på att samarbeta över blockgränserna.
Peder Brandt, ekonomidirektör, Linköpings kommun, bekräftar siffrorna. Han är nöjd med att kommunen varit försiktig med pengarna.
– Vi har inte tagit höjd för regeringens reformer i budgetpropositionen. Vi har aldrig sett det beloppet (31 miljoner kr) som en fast intäkt. Men i våra reserver lade vi in en tilläggsbudget, på det som direkt påverkar Linköpins kommun. I det här fallet tio miljoner. Men eftersom propositionen nu inte gick igenom så har vi inget att stötta oss på.
Peder Brandt skulle uppskatta om politikerna i det här läget tar ansvar och diskuterar över blockgränserna. Till exempel det stora infrastrukturprojekt som Alliansen döpte till Sverigebygget och som de röd-gröna kallade Sverigeförhandlingen. Projektet där staten bygger järnvägar och kommunerna bostäder.
Skolan debatterades som aldrig förr i valrörelsen och det kändes som nu eller aldrig för lärarna. Där diskuterades mindre klasser, betyg eller samtal, integrationsfrågor och så vidare.
– Utsikterna för reformer i skolan förbättrades förstås inte efter allt som hände i veckan. Nu känns alltsammans lite skakigt. Att regeringen utlyser extra val har inte hänt sen 1958, säger Eva Lindh.
– Men jag har i grunden full förståelse för lärarnas önskemål, tilägger hon.
Det finns annat i den uppkomna situationen, som svider värre.
– Ja, förutom statsbidragen går Linköping också miste om sänkt pensionärskatt, höjd A-kassa och starkare sjukförsäkring, hävdar Eva Lindh.
013 - 28 01 89
lollo.asplund@corren.se