– Det är ingen stor kostnad i sammanhanget, det kostar mer att ha dem boende på ett härbärge här, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (FP).
Linköpings kommun lägger omkring 2,5 miljoner kronor per år på rådgivningskvällar, en lunchservering och två härbärgen för tiggande EU-migranter, en verksamhet som utförs av Stadsmissionen. Det är dit tiggarna i första hand hänvisas när söker upp socialförvaltningen för att de saknar mat och tak över huvudet.
Men i många fall kan de inte få tillräcklig hjälp där, de två härbärgen som finns i Linköping har till exempel bara öppet på vintrarna, och då är de ibland fulla. Därför fick 140 EU-migranter bidrag till hemresa förra året.
– Reskostnaden har legat på omkring 2 000 kronor per person. Vi letar hela tiden efter det billigaste sättet att resa, ibland är det med buss, ibland blir det flyg, säger socialchef Anita Lhådö.
Utöver de 280 000 kronor som kommunen betalade för resor 2014 tillkommer 99 000 kronor för den chartrade buss som förra veckan transporterade 52 tiggare hem till Rumänien.
Totalkostnaden under drygt ett år har alltså blivit omkring 380 000 kronor. Det kan jämföras med socialförvaltningens totala budget för ekonomiskt bistånd som är 222 miljoner kronor per år.
Socialtjänsten har ansvar för människor som befinner sig i kommunen och behöver akut hjälp. Men socialtjänstlagen tolkas olika i olika kommuner när det gäller vilken hjälp de bör få. I en del kommuner beviljar man inte ekonomiskt stöd till hemresor, i andra har man valt att göra det. I Göteborg har man gått ännu längre och erbjuder till exempel skolgång till tiggarnas barn.
– Vi har bestämt oss för att bemöta EU-migranterna med medmänsklighet och anständighet här i Linköping. Därför betalar vi hemresor efter individuell prövning. Men varje person får bara hemresa en gång, det är vi mycket tydliga med, säger Daniel Andersson.
Under stora delar av vintern har det funnits 50-70 tiggande EU-migranter i Linköping, de flesta från Rumänien. Men i januari kom ytterligare några stora grupper av tiggare hit och för några veckor sedan var antalet långt över 100. Under en period var det 60-70 tiggare på Resecentrum på morgnar och kvällar, och eftersom härbärgena var fulla sov ett 20-tal personer under Tullbron.
När många av dem samtidigt sökte hjälp på socialförvaltningen med en stark önskan om att åka hem valde man att chartra en buss till Rumänien.
– Vi kommer att fortsätta att betala hemresor för EU-migranter under 2015. Det är utsatta människor som vi inte bara kan lämna åt sitt öde, säger Daniel Andersson.