Så mycket godis äter du – varje år

Nu är det dags för påsken och allt som den för med sig, påskägg till exempel. Under påsken äter svenskarna som mest godis, och det är inte lite. Men vad beror det på egentligen?

Marit Berg, 69, Tannefors: 
Nej jag gillar inte godis.

Marit Berg, 69, Tannefors: Nej jag gillar inte godis.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-04-14 18:00

Svenskarna äter mest godis i hela världen, hela 17 kilo per person och år. Och under påsken äter vi ännu mer.

– Under påsken rör det sig om 6 000 ton tror jag. Det ökar med flera 100 procent, säger Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet.

Han har svaren på varför vi äter extra mycket sötsaker under denna högtid.

– Det är dels ett arv från när vi fastade under påsken. Då brukade man avsluta fastan med det söta, säger Kristian Petrov.

Nu är fastan avskaffad, men sockerkonsumtionen består.

– Det är ironiskt att det som tidigare var förenat med avhållsamhet nu bara består av belöning.

En annan anledning är svenskarnas generella kärlek till det vita guldet, sockret.

– Vi har en positiv syn på socker. Förr ansågs det vara en del av en välbalanserad kost. På 30-talet ansågs sockret vara framtidens mat, säger Kristian Petrov.

Att vi äter extra mycket på påsken handlar även om en viss figur.

– Påskharen kom från Tyskland under mitten av 1800-talet och anammades av svenskarna.

Godis är billigt och priset för godis har inte ökat på årtionden. Detta trots att sockret ofta odlas på andra sidan jorden, vilket är påfrestande för miljön. Godis är inte heller speciellt bra för människors hälsa.

– Godis ger ingenting i form av näring, men bryter ner tänder och ben. Det är inte hållbart.

Enligt Kristian Petrov så ökar vår konsumtion av socker. Detta syns dock inte i den officiella statistiken då man oftast inte mäter konsumtionen av alla sorters socker, som glukos och fruktos.

– Därför anses konsumtionen inte öka och då kopplas det inte samman med hälsoproblem i samma utsträckning. Vi kanske borde ses oss själva i spegeln, är det rimligt att vi äter såhär mycket socker?

Äter Linköpingsborna mer godis under påsken?

Vi har frågat människor på stan om deras godisvanor under påskfirandet.

Petra Åslund, 15, Linköping:

– Nej. jag äter inte mer godis än vanligt. Jag tycker mest om surt godis.

Marit Berg, 69, Tannefors:

– Nej, jag gillar inte godis.

Simon Thorn, 25, Linköping:

– Ja, det gör jag! Gröna grodor är de bästa godisarna.

Georgette Detterfelt, 64, Skäggetorp:

– Jag äter inte godis alls faktiskt.

David Vångström, 32, Linköping:

– Nej, jag har diabetes. Men jag kan äta lite godis, då tycker jag mest om Persikor.

Bernt Bohlin, 70, Linköping:

– Nej, det gör jag nog inte. Ibland äter jag en Daim eller en Japp, man kan gott säga att de är favoriterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!