Så många ködagar krävs för ett studentrum

När terminen startar börjar det brinna i knutarna för den som ännu inte ordnat boende. Och lättare att hitta boende än förra året, verkar det inte bli.

Bra rull. Här i märkesbacken kommer snart cyklar susa förbi.

Bra rull. Här i märkesbacken kommer snart cyklar susa förbi.

Foto: Erik Windolf

Linköping2017-08-14 21:30

Overallen ska på, nya böcker ska införskaffas och boende ordnas. Under de tre närmaste veckorna börjar terminen för studenterna på Linköpings universitet och för många står någonstans att bo högst på önskelistan.

– Min första månad bodde jag i en stuga på Glyttinge camping. Det var något av en nödlösning men det gick bra, säger Max Billgren som läser till ämneslärare i historia, engelska och geografi. Nu har han läst fem terminer i Linköping och har bytt stugan mot fast boende. Hans råd till nya studenter är att ställa sig i bostadskö tidigt.

På Kombo, studenternas hyresgästförening, är det fortfarande ganska lugnt.

– Det är ovanligt tyst om man jämför med tidigare år. Vi har färre mejl och samtal att svara på, säger boendeombudet Lisa Wallenberg. Hon tillägger att det är svårt att svara på hur många som är i behov av boende, eftersom studierna inte kommit igång. Några utbytesstudenter som kom för två veckor sedan fick bo i ett så kallat nödboende, men har nu andra platser att bo på. Totalt har Kombo trettio platser i nödboenden i Linköping och tio i Norrköping. Helt fullt har det inte blivit något år.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, släpper varje år en boenderapport där studentstäderna tilldelas färger. De städer med bäst boendeutsikter för studenter får grönt, medan de sämsta får rött. Årets rapport är ännu inte sammanställd, men 2016 fick Linköping färgen gult i rapporten.

Hassan Moumin och Jens Antonsson har andra ärenden på campus än att plugga, när vi får tag i dem. De förbereder inför München Hoben, en oktoberfest i augusti på universitetsområdet. De studerar båda på Liu sedan tidigare och slipper söka boende i år.

– Jag stod i kö i ungefär ett år, säger Hassan Moumin.

– Jag fick bostad innan jag flyttade hit. Men det är svårt, säger Jens Antonsson. Han bor i Skäggetorp och har en bit till universitetet. Men det är inget större problem.

– Cykeln är ens bästa vän, säger han.

Ungefär en fjärdedel av Linköpings studenter bor i någon av Studentbostäders fastigheter. Affärsområdeschef Thomas Lilja berättar att man i år kommer få fler studentbostäder, bland annat i den nya stadsdelen Vallastaden. Läget nu inför terminsstart skiljer sig dock inte nämnvärt från tidigare år. För att få ett korridorsrum behöver man i genomsnitt ha stått 650 dagar i kö.

– Vi har ett ganska högt söktryck. Det är många sökande på varje bostad, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!