Det säger Ingela Ritapuu-Rebo, förhandlare på Kommunal i Linköping.
Efter att förskolan har förlorat 25 miljoner i statsbidrag för mindre barngrupper, har det pågått en anpassning av förskoleverksamheten till mindre pengar. Parallellt har det sedan 1 maj också pågått en diskussion/förhandling om övertalighet inom förskolan på grund av färre barn.
Resultatet av dessa två förhandlingar är att 38 barnskötare ansågs ha bristande tjänstgöringsgrad och flyttades till annan arbetsplats där personal behövdes.
Totalt 14 anställningskontrakt – tolv för barnskötare och två för barnbiträde – har löpt ut och inte förlängts. Icke förlängningar har även andra orsaker, som att personerna flyttat eller fått annat arbete. När det gäller förskollärare har inga anställningskontrakt löpt ut och ingen förskollärare har förflyttats på grund av bristande tjänstgöringsgrad, enligt Helén Petersson, avdelningschef.
Men tio förskollärare har sagt upp sig själva och även sex barnskötare. Antalet personer som sa upp sina anställningar är, enligt Pettersson, detsamma som under motsvarande period året innan. Kommunen har även nyrekryterat elva förskollärare. Men under de senaste veckorna, efter att vi har fått uppgifterna om bemanningssituationen och hur många har slutat har ytterligare flera förskollärare sagt upp sig.
Enligt kommunens beslut ska förskolan nu ersättas för det förlorade statsbidraget och få 50 miljoner kronor.
– Nu är det färre som jobbar i de drabbade verksamheterna. Fördelen är att man inte blir uppsagd, men man kan inte välja sin nya arbetsplats och det kan vara tufft. Vi vet inte riktigt hur kommunen ska använda pengarna, säger Ingela Ritapuu-Rebo.
Det är upp till rektorerna att besluta hur de ska använda de tilldelade miljonerna, enligt Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
– Pengarna har ännu inte hunnit sättas in i verksamheten, men det är inte vi politiker som ska detaljstyra rektorernas beslut. Vi litar på dem. Det är inte meningen att barngrupper ska vara större och på totalen har antalet årsarbetare per barn inte ökat även om det kan finnas variation inom olika områden. Vi ska få färsk statistik i början av året och då ska vi följa upp det, säger Östman.