Så många cyklar stals i Linköping 2018

Antalet anmälda cykelstölder i Linköping har minskat mellan åren 2017 till 2018. Polisen Sofia Hedberg menar att trots minskningen så finns det ett mörkertal.

Om man anmäler sin cykel stulen är det viktigt att ge polisen cykelns ramnummer, förklarar Sofia Hedberg på polisen i Linköping.

Om man anmäler sin cykel stulen är det viktigt att ge polisen cykelns ramnummer, förklarar Sofia Hedberg på polisen i Linköping.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Linköping2019-04-11 05:00

Sofia Hedberg, polis i Linköping, förklarar att polisen har jobbat hårt med att hitta stulna cyklar. Det är speciellt i samverkan med kommunen, försäkringsbolag och fastighetsägare som en stor del av arbetet skett. Arbetet har bland annat inneburit cykelrensningar utfört av fastighetsägare och kommunen, samt polisens spaningar på stan. Enligt Brottsförebyggande rådets, Brå, statistik anmäldes 2399 cykelstölder år 2017 och år 2018 anmäldes 2230 cykelstölder i Linköpings kommun.

– Det är inte en jätteminskning av anmälda cykelstölder, men det går åt rätt håll, säger Sofia Hedberg.

Att siffran för antalet anmälda cykelstölder sjunkit behöver däremot inte betyda att antalet cykelstölder minskat, då det beräknas finnas ett mörkertal. Hur stort mörkertalet är kan inte Sofia Hedberg svara på, men hon poängterar att det är viktigt att anmäla sin stulna cykel.

– De lite dyrare cyklarna, så som elcyklar, anmäls oftast. Men oavsett cykel måste den anmälas, vi på polisen måste kunna bevisa att cykeln är stulen för att beslagta den, förklarar hon.

När en cykel anmäls som stulen godspanar polisen bland sina beslagtagningar. För att sedan kunna spåra till rätt cykel behöver polisen ramnumret.

– Utan ramnumret blir det svårt för oss att hitta den stulna cykeln.

Sofia Hedberg säger att ansvaret också ligger hos cyklisterna och att polisen i dagsläget jobbar med att informera cyklister om vad de kan göra för att inte få sin cykel stulen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om