Jennie Identeg är handläggare på enheten för energi och klimat. Enheten har, på länsstyrelsen, ansvaret för de ansökningar som kommer in och som rör investeringsstödet vid nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder.
– I Linköping finns det elva bostadsprojekt som just nu väntar på besked, och alla är i Vallastaden. Under december månad fick vi in 25 ärenden – dessa har inte kommit upp i kön ännu, förklarar Identeg och fortsätter:
– Jag vet till exempel att ansökningarna vid bostadsprojektet vid Skogsvallen i Hjulsbro kom in innan årsskiftet. Där pågår handläggningen just nu.
Kommer alla dessa projekt att få investeringsstödet?
– Man har ju sagt att det finns en politisk intention kring att företagen ska få sitt stöd men rent krasst måste det till mer pengar i systemet. De medel som finns i dag räcker inte till. Redan när beslutet togs om att avskaffa stödet fanns en kö på 5,8 miljarder kronor, så det måste till fler politiska beslut för att det ska bli verklighet, svarar handläggaren Identeg.
Enligt Identeg tillhör Linköping inte definitionen "storstadsregioner", en grupp som sedan hösten 2021 prioriteras i kön.
– Därför har vi ingen tidsplan alls för när byggprojekten i Linköping kan få sina besked, förklarar hon.
Anna Broman är bostadspolitisk talesperson på branschorganisationen Byggföretagen.
– Det som har kommunicerats till oss är att företag som har ansökt om och beviljats stöd före årsskiftet ska erhålla ersättningen. Att nu ingångna avtal ska fullföljas, förklarar hon.
Organisationen har, ända sedan investeringsstödet infördes, haft en kritisk inställning.
– Det är just såna här statliga stöd, som införs, tas bort och görs om hela tiden, som skapar en ryckighet på bostadsmarknaden. Det skapar inga långsiktiga villkor, menar Broman.
– Tanken var ju också att stödet skulle träffa kommuner och hushåll med störst behov av samhällets insatser, det kan vi ju se att det inte har gjort. Då kan man fråga sig om det är rätt att personer med en högre inkomst får sitt boende subventionerat, fortsätter hon.
Men hur ska man säkerställa rimliga hyror istället?
– Visst blev hyrorna i nyproduktion med investeringsstöd lägre men de är inte låga i jämfört med hyrorna i befintligt bestånd. Jag tror att det finns andra politiska verktyg som gör att subventionerna träffar mer rätt, svarar Broman.