Så mammatäta är länets kommuner

"Mor ska få kaffe och gott bröd på sängen och sedan vara fri från hushållsarbete hela dagen". Så ska firas mors dag, enligt gamla anvisningar i ett morsdagshäfte.

Foto: TT/ARKIVBILD

Linköping2015-05-31 11:20

När Mors dag infördes i Sverige 1919 visste man inte riktigt hur dagen skulle firas. Därför skickades anvisningar ut i ett särskilt morsdagshäfte. Sedan dess har mors dag etablerats ordentligt och i dag firas mammor i hela landet. Både enligt gamla och nya traditioner. Söderköping är Östergötlands mammatätaste kommun och där kan hela 77 procent av alla kvinnor över 15 år hoppas på uppvaktning på mors dag och på befrielse från hushållsarbetet.

I Linköping, som är länets mammaglesaste kommun, har dock bara 64 procent av kvinnorna skäl att förvänta sig någon uppvaktning. Det visar statistik som Statistiska Centralbyrån har tagit fram på uppdrag av Nyhetsbyrån Siren.

Efter Söderköping toppar Åtvidaberg och Valdemarsvik listan över länets mammatätaste kommuner där 76,6 respektive 76,4 procent av alla kvinnor över 15 år är mammor. Därefter följer Ydre och Finspång, där 76 procent av kvinnorna är mödrar, medan i Vadstena och i Ödeshög är det 75,5 respektive 75 procent.

Kommunerna Motala, 74,6 procent, Boxholm 73,9, procent och Mjölby 73,5 procent hamnar på den nedre delen av listan. Norrköping, där 68,6 procent av kvinnorna är mammor, är näst sist men före Linköping på listan.

Sveriges mammatätaste kommuner är Norsjö och Skinnskatteberg där 78 procent av alla kvinnor över 15 år har barn. Solna är landets mammaglesaste kommun där endast 55 procent av kvinnorna är mammor. Riksgenomsnittet är 68 procent. Statisktiken omfattar både biologiska mammor och adoptivmammor, men inte styvmammor.

Mors dag

Det var Ann Jarvis som startade trenden att fira mors dag 1908.

På årsdagen av Ann Jarvis mors bortgång ville hon hedra henne och gjorde det med en gudstjänst.

Temat för gudstjänsten var moderskärlek. Därifrån spred sig sedan mors dag vidare i USA och så småningom även till Storbritannien och vidare till Skandinavien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om