Så lyckas du med bröllopsfesten

Det ska vara lättsamt, men fortfarande traditionellt. Drar talen ut på tiden kommer han att spänna ögonen i talaren. I sommar ska Oscar vara toastmaster – så här tänker han sig kvällen.

Foto: mostphotos/arkiv

LINKÖPING2017-08-02 11:00

Oscar Enström är 27 år och har redan varit på två bröllop i sommar. I augusti ska han vara toastmaster på gymnasiekompisen Johans bröllop.

– Det är väl den åldern nu där folk runt omkring sig gifter sig. Jag tror inte att det kommer bli färre nästa år direkt, säger Oscar med ett skratt.

Han tackade ja direkt när han blev tillfrågad att vara toastmaster. Tillsammans med sin toastmadam ska han planera och styra den stora festen. De kompletterar varandra bra. Hon är duktig på att planera, han på att improvisera. Hela schemat är satt för kvällen, och Oscar har kommit fram till vad han själv ska tillföra.

– Vi har fått väldigt fria tyglar av brudparet. Mest har vi utgått från oss själva som hyfsat erfarna bröllopsgäster. Vad funkar? Vad är mindre roligt? Vi har inte googlat så mycket. När man läser vissa tips på nätet tänker man: gör folk verkligen sådant här?, säger Oscar.

Han vill att det ska bli lättsamt, men fortfarande traditionellt. Han har tidigare varit på både väldigt uppstyrda bröllopsfester, och bröllop med mycket lekar, vilket gör middagen oerhört lång.

– Det ska bli något slags mellanting. Det ska passa alla. Både jag och min toastmadam är överens om att middagen inte får bli för lång.

Alla gäster ska aktiveras på middagen, och få anledning att mingla. Talartiden är satt till 3-5 minuter.

Vad gör du om någon överskrider tiden?

– Bra fråga. Spänner ögonen i dem!

Skulle du vilja ha dig själv som toastmaster på ditt eget bröllop?

– Ja! Men på mitt eget bröllop hoppas jag kunna fokusera på att vara brudgum.

Rappt. 
– Både jag och min toastmadam är överens om att middagen inte får bli för lång, säger Oscar Enström.
Rappt. – Både jag och min toastmadam är överens om att middagen inte får bli för lång, säger Oscar Enström.
Tips för en lyckad bröllopsfest

Nedan har vi sammanställt våra bästa tips för bröllopsfesten. Listan är en blandning av våra egna erfarenheter och tips från internet och er läsare.

Presentera dina gäster. Skriv några meningar om var och en av dem. Vem känner vem och vad har de för roliga egenheter? Sätt ihop till ett häfte och lägg vid varje tallrik. Det kan bli en bra start för bordsgrannarnas mingel.

Ändra bordsplaceringen. Bordsplacering har sina fördelar. Och nackdelar. Att hamna bredvid brudens tråkiga morbror kan förstöra feststämningen även hos den muntraste. Lagom till efterätten: Låt gästerna titta under sina stolar, där ni har fäst en ny bordsplacering.

Photobooth. Fånigt, enkelt och kul. Hyr in en "photobooth" kvällen till ära. Det är något visst med att få en fysisk bildremsa i handen.

Pauser. Hur rolig middagen än är, behöver de flesta av oss slå en drill, röka, ringa barnvakten eller ta en social paus i trädgården. Planera in pauser under middagen. Men glöm för guds skull inte att berätta hur lång pausen är! Vi vill inte att gästerna börjar gå månskenspromenader med sin nya flört, eller att moster fastnar på toaletten i fyrtio minuter för att bättra på sminket. Använd en tuta för att "ringa in" när pausen är slut.

Biktbås. Ett biktbås med en videokamera där gästerna kan spela in videohälsningar till brudparet. Bjussa brudparet på en egenkomponerad dikt, en lyckoönskning eller en varning.

Musik. Förmodligen det bästa, och äldsta, knepet för en lyckad fest. Hyr in ett duktigt liveband som får fart på både gammal och ung.

Personal. Hyr in personal som kan servera, fylla på och plocka undan, så att ni som brudpar kan slappna av. Behöver inte kosta skjortan – varför inte fråga grannens tonårsbarn?

Tankehatten. En lek för toastmastern att förbereda. Leta fram en gammal hatt. Presentera den som en hatt som läser tankar. I förväg har du valt ut vilka som ska få tänka högt av gästerna, och spelat in dessa tankar på till exempel en cd-skiva. I takt med att du går runt med hatten, spelas tankarna upp. En frisör kan tänka tveksamma tankar om brudens frisyr, svärfar kan tänka något om brudgummen, en gäst kan uttrycka sin tristess över festen. Välj ut gäster som du vet har självdistans och en stor dos humor!

Gemensam nämnare. Toastmaster och toastmadame ställer sig bakom ryggen på brudparet som sitter längst fram och tittar på alla gäster. Toastmaster och toastmadam håller upp en skylt med ett påstående på. De gäster som tycker sig passa in på påståendet ställer sig upp. Nu ska brudparet tillsammans försöka komma på den gemensamma nämnaren, det vill säga vilket ord eller påstående som står på skylten bakom deras ryggar, baserat på vilka gäster som ställt sig upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!