I utkanten av Södra Ekkällan bygger JM 109 bostadsrätter. En del av dem är färdigbyggda, medan övriga har inflyttning under våren.
Men 34 av de 109 lägenheterna är ännu osålda och för att få fart på försäljningen betalar JM de 24 första månadsavgifterna för nya köpare. För en lägenhet med 7 000 kronor i avgift innebär det en rabatt på nästan 170 000 kronor.
Ett stenkast därifrån bygger Bonava 46 lägenheter med inflyttning i slutet av året. Bonava har byggt lägenheter i Södra Ekkällan sedan 2010 och affärsutvecklare Anders Rosell beskriver området som en framgångssaga. Inte en enda lägenhet har stått tom, varken hyresrätter eller bostadsrätter.
Fram tills nu, vill säga. I Bonavas förra projekt – brf Knuten – är fortfarande en lägenhet osåld. Och av de 46 som byggs nu har hittills bara 13 sålts.
– Vi har inte sålt någon bostad sedan i oktober. Det går inte alls just nu. Folk är oroliga för räntor och elpriser, konstaterar Anders Rosell.
Några extraerbjudanden för att locka bostadsköpare planerar inte Bonava.
– Vi har ju lite tid på oss och hoppas att konjunkturen vänder efter sommaren.
På Skogsvallen i Hjulsbro är 19 av Botryggs 60 bostadsrätter osålda. En del av dem är inflyttningsklara sedan flera månader.
För att få fart på försäljningen bjuder Botrygg på mellanskillnaden mellan kalkylräntan och den faktiska bankräntan under lånens första bindningstider. Botrygg förbinder sig dessutom att köpa tillbaka lägenheterna till inköpspris de första fem åren.
– Återköpsgaranti hade vi även i Övre Vasastaden, när marknaden svajade 2018. Men det blev bara aktuellt i ett enda fall, när en lägenhet såldes 25 000 under inköpspris. Då gick vi in med mellanskillnaden, berättar Botryggs vd Adam Cocozza.
Cocozza räknar med att de 19 osålda lägenheterna hittar köpare.
– Det är lättare att sälja när man har en färdig lägenhet att erbjuda. Och det kommer att vända upp igen, när Riksbanken får kontroll på inflationen och man ser var räntorna stabiliserar sig. Bostadsbristen har ju inte försvunnit bara för att räntorna stiger, säger han.
I Ebbepark bygger Stångåstaden för första gången bostadsrätter. De två första etapperna gick bra att sälja, även om en handfull av de 126 lägenheterna fortfarande står tomma. Men den tredje och sista etappen går sämre: 24 sålda, 8 reserverade och 30 osålda.
– Det är mycket trögare nu. Man förstår ju att folk är försiktiga i det här samhällsekonomiska läget. Men vi har ändå folk på visning varje helg och det tickar på, så vi är inte jätteoroliga, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Stångåstaden planerar inga specialerbjudanden för att sälja de återstående lägenheterna – och de ska inte heller hyras ut.
– Vi kommer att vara uthålliga. Jag tror att vi kommer att se en vändning under det här året, när räntorna planar ut och osäkerheten minskar.
Ångrar ni att ni satsade på bostadsrätter?
– Nej, inte alls. Vi tror att när vi summerar det här kommer det att vara bra – för området som får en blandning av upplåtelseformer, men även ekonomiskt, säger Fredrik Törnqvist.
HSB:s bostadsrättsförening Ridderstad i Berga har inflyttning i juni. Där är 15 av 47 lägenheter ännu osålda.
– Marknaden är avvaktande, men det står absolut inte helt still, säger Anders Stjärnberg, vd på HSB Östergötland.
Vad händer om ni inte kan sälja alla lägenheter?
– Då köper HSB dem och betalar månadsavgifterna för att hålla föreningen skadeslös. Sedan säljer vi dem efter hand – det brukar gå ganska snabbt. Någon gång har det hänt att vi hyrt ut dem. 2008, efter Lehmankraschen, gjorde vi det i brf Banken.
Många bostadsrättsägare drabbas i år av höjda avgifter eftersom räntorna har stigit. De som flyttar in i brf Ridderstad får betala nästan 30 procent högre avgifter än vad den ursprungliga kalkylen angav.
Enligt lagen har man rätt att häva ett bostadsrättsköp om "avgiften höjs väsentligt" efter kontraktsskrivandet. Men vad som menas med "väsentligt" finns det ännu ingen rättspraxis för. I Västerås drivs just nu ett rättsfall där köpare vill häva en affär med JM efter en höjning med 37 procent.
– Avgiften bygger ju på räntan som banken sätter, så den kan vi inte göra mycket åt. Vad som sällan nämns i debatten är att allt blivit dyrare även för oss – material, byggarbetare, diesel, räntor ... Men vi höjer ändå inte insatsen, säger Anders Stjärnberg.