Så kunde tjuvar stoppa Östgötapendeln

Minst två gärningsmän, en bultsax samt tillgång till bil. Det är vad som krävdes för att stjäla koppar från spåret.
– Tyvärr är det relativt enkelt att stjäla de här kopparledningarna, säger Jonas Bruce, enhetschef inom underhåll för Trafikverket.

Linköping2015-10-22 18:00

På torsdagsmorgonen upptäcktes en kopparstöld i Kimstad. Stölden orsakade stopp i tågtrafiken mellan Linköping och Norrköping. Ledningarna som stals hade en viktig funktion för tågtrafiken.

Kopparledningarna är inte tunga. En ledning är på cirka tio meter och väger nästan två kilo. Men det är inte vikten som är problemet, utan hur gärningsmännen hanterar och fraktar iväg godset från platsen. Tjuvarna hann få med sig totalt åtta kopparledningar innan de blev avbrutna och försvann från platsen.

– De som har gjort det här måste ha haft bil i närheten. De har rullat ihop ledningarna och kört iväg innan de blev upptäckta, säger Jonas Bruce.

Merparten av ledningarna är synliga och lätta att stjäla. Det räcker att man har med sig en avbitartång och klipper ledningen som sitter fast i skenan som ligger på spåret.

– Det är bara en liten bit av kopparn som ligger i marken i ett rör. När man klipper av kan man lätt dra ut kabeln ur röret och gå till nästa ledning. Det låter konstigt, men tyvärr är det så enkelt, säger Jonas Bruce.

Inga nybörjare

Trafikverket misstänker att de som ligger bakom stölden vet mycket om hur en järnväg fungerar, utan att riskera att det blir ett direkt stopp på signalen som skulle ha larmat.

– För om de hade gjort fel då skulle vi ha upptäckt det. De här gärningsmännen är inte några nybörjare.

Anledningen till att koppartjuvarna inte fick med sig mer än åtta kopparledningar var att de antagligen blev störda. Den natten jobbade personal ute på spåret. Tjuvarna kan ha blivit skrämda av dem. Det var dock inte förrän på torsdagsmorgonen som man upptäckte stölden.

– Av försiktighetsskäl stoppade vi trafiken för att reparera skadan så fort som möjligt. En av anläggningsdelarna riskerade att bli strömförande, säger Jonas Bruce.

Det händer att koppar stjäls. På Trafikverket säger de att de ha varit förskonade från det i Östergötland. Men någon gång i månaden sker det kopparstöld på spåret.

– Följden blir att vi måste stoppa trafiken för reparation, men det blir ändå stora konsekvenser ute på trafiken. Resenärer blir arga och de blir försenade till arbete och studier.

Jonas Bruce säger att han hoppas att kopparstölderna inte blir en trend.

– När vissa ligor hittar ett område de anser lätta att stjäla ifrån, kan de återkomma till det igen. Vi ska försöka ha fler ronder med vaktbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!