Så kommenterar lokala politikerna omröstningen

Som väntat återvaldes Stefan Löfven (S) till statsminister. Därmed är frågan om extraval inte längre aktuell. I alla fall inte för ögonblicket.

Muharrem Demirok (C) hoppas att regeringskrisen inneburit att att partierna tvingats bli mer pragmatiska.

Muharrem Demirok (C) hoppas att regeringskrisen inneburit att att partierna tvingats bli mer pragmatiska.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-07-07 19:02

– Ja, ingen är väl förvånad. Läget var givet från början. Det var väl bara onödigt att vi kom så här långt från början, säger Muharrem Demirok, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet i Linköping.

Hans parti har haft lite av en nyckelroll i spelet kring statsministern. De har förklarat att de släpper fram Löfven, men tänker lägga ett eget budgetförslag. Vilket skulle kunna leda till ett extraval i höst.

– Nu ligger bollen hos Stefan Löfven, det gäller för honom att ha stora öron och lyssna på partierna, säger Muharrem Demirok.

Sedan januariavtalet ingicks 2019 har inte C varit en del av Alliansen, nationellt. Men i många svenska kommuner finns den traditionella Alliansen kvar och i Linköping är det Alliansen, med M, C, L och KD som styr. Onsdagens omröstning kommer inte att påverka det arbetet, enligt Muharrem Demirok.

– Olyckskorparna som kraxar om att Alliansen är död, är nog ute i ogjort väder. Vi har ju levt de senaste åren med att det ser olika ut på nationellt och lokalt plan. Det överlägset vanligaste samarbetet i Sverige är Allianssamarbete.

Även om tonen kan vara hård också i Linköping finns ett tydligare krav på att partier måste komma överens för att lösa praktiska frågor.

En statsvetare sa i en intervju i Corren nyligen att den nationella politiken ligger minst tio år efter den kommunala. Muharrem Demirok instämmer.

– Jag sitter med i riksdagens verkställande utskott och det finns frågor där som jag tänker att herregud, det här hade vi löst över en kopp kaffe eller en öl i Linköping.

Det finns många lärdomar för politik på nationell nivå att dra från kommunerna. Man måste få ihop en budget och få det att funka. Hans hopp är att regeringskrisen tvingat partierna att bli lite mera pragmatiska.

Innebär det att ni ska prata med SD och V?

– Självklart pratar vi med de partierna, vi pratar med alla partier. Men vi vill inte ingå i ett samarbete med dem, det är skillnad.

Tror du att omröstningen kommer att påverka det politiska arbetet lokalt framåt hösten?

– Ja, jag tror att vi kommer att få se mycket av en tidig valrörelse.

Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna är lättad över att Löfven åter är statsminister. Hon tycker att han klarat landets utmaningar bra och att han är rätt person för att klara kommande år.

Budgeten menar hon blir en förhandlingsfråga mellan S och de andra partierna.

– Jag hoppas att man har en politisk mognad på nationell nivå att man sätter landets bästa först. Då tycker jag att samtliga partier och partiledare behöver ta sitt ansvar. Jag tror inte det finns någon partiledare som vill att vi ska ha ett extraval så sent i mandatperioden. Vi behöver inte ytterligare en regeringskris.

Även hon tycker att det är viktigt att en kommun har en kultur där partier kan samarbeta över parti- och blockgränser, vilket hon tycker att Linköping visat. 

Hon kallar krisen för en cirkus och anser att det borde finnas lagar som hindrar att man fäller en regering utan att ha ett alternativ. Även hon tycker att mycket talar för att valrörelsen kan dra i gång redan under hösten.

Niklas Borg (M) är ordförande i kommunstyrelsen. Han menar att resultatet av omröstningen var väntat, om än oönskat. 

– Det var väl väntat, men frågan är hur pass slagkraftig kan den här regeringen blir. Man blir ju lite orolig för att vi ska stå inför en ny regeringskris inom ett par månader.

Han menar att besluten på nationell nivå även påverkar kommunpolitiken.

– Om vi inte får långsiktiga besked om hur staten avser att ta sitt ansvar för välfärden är det väldigt svårt för oss att planera vår verksamhet. I det läget finns det risk för att vi behöver fatta beslut om besparingar i de kommunala verksamheterna, vilket vi inte vill.

Vad kan riksdagspolitikerna lära av kommunpolitikerna?

– Riksdagspartierna måste släppa prestigen och inse att det faktiskt inte är farligt att prata med alla demokratiskt valda partier. Låsningen som C gjort är olycklig, men rikspolitiken blir lätt mer ideologisk och längre bort från medborgarna. Den stora charmen med kommunpolitiken är att man verkar väldigt nära medborgarna, säger Niklas Borg.

Inte heller Liberalerna är nöjda efter omröstningen.

– Nu är vi i oberoende opposition. Vi vill ha ett nytt handlingskraftigt ledarskap och det får vi inte med Stefan Löfven, säger Åsa Wennergren, gruppledare för Liberalerna i Linköping.

Dagens omröstning

Måndagen den 21 juni avsattes Stefan Löfven från statsministerposten efter en misstroendeomröstning i riksdagen. Idag röstade riksdagen åter om att välja Stefan Löfven till statsminister. För att väljas till statminister krävs inte en enda röst, men däremot får statsministerkandidaten inte ha en majoritet emot sig. För majoritet krävs 175 röster.

Resultatet:

Ska Stefan Löfven väljas till statsminister?

116 röstade ja

173 röstade nej

60 avstod från att rösta

0 var frånvarande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!