Så kan du hedra förintelsens offer

Människor världen över samlas för att hedra minnet av förintelsens offer på fredag. I Linköping ägnas flera dagar åt firandet

Även tidigare år har minnesstunden hållits på Raoul Wallenbergs plats

Även tidigare år har minnesstunden hållits på Raoul Wallenbergs plats

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-01-25 09:30

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau. På fredag, 72 år senare, är det förintelsens minnesdag. Men redan nu har arbetet med att minnas börjat. Den 17 januari öppnade Linköpings bibliotek utställningen "Anne Frank – om jag bara får vara mig själv", som kommer att finnas i Bortre ljusgården fram till den 6 februari. Utställningen berör teman som identitet och fördomar med utgångspunkt i Anne Franks liv.

– Dagen handlar om att uppmärksamma, erkänna att vi minns och lyfta fram de som gör motstånd. Men den handlar också om att visa vad som kan hända i ett samhälle, även idag, säger Johan Perwe från Forum för levande historia.

Forum för levande historia har som uppdrag att främja arbetet med minnesdagen, men de olika arrangemangen skiljer sig mellan olika orter.

– Det viktigaste vi gör är att stötta upp runt om i landet. Vi styr inte hur dagen organiseras på olika platser utan olika orter hedrar den här dagen på olika sätt.

Under veckan i Linköping sker även filmvisningar, konserter och föreställningar på temat förintelsen. På fredag klockan 17.30 hålls en minnesstund vid Raoul Wallenbergs monument. Intresset för dagen tros bli stort runt om i landet.

– Antalet aktiviteter och engagemang ökar för varje år. Vi har redan slagit förra årets rekord, säger Johan Perwe.

För att veta mer om veckans alla aktiviteter, titta här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!