Så jobbar kommunen med smittan i skolorna i Linköping

Just nu finns det inga planer på att stänga någon skola eller förskola i Linköping på grund av smittspridningen. Men det kan förändras snabbt och då kommer nya åtgärder.

Många föräldrar upplever att skolan inte agerar i tid när det gäller att stänga en klass/avdelning eller övergå till distansundervisning pga risken för smittspridning. Enligt pandemilagen kan smittskyddsenheten agera bara om någon är konstaterat sjuk i covid.

Många föräldrar upplever att skolan inte agerar i tid när det gäller att stänga en klass/avdelning eller övergå till distansundervisning pga risken för smittspridning. Enligt pandemilagen kan smittskyddsenheten agera bara om någon är konstaterat sjuk i covid.

Foto: Frida Glenning

Linköping2021-04-30 16:45

Hittills har Linköpings förskolor, sär-, grund- och gymnasieskolor skolor haft några utbrott och vissa klasser eller avdelningar har stängts eller gått över till distansundervisning. 

Senast var det en högstadieklass på Folkungaskolan vars elever övergick till distansundervisning i veckan. Som mest har det hittills i Linköping handlat om sex eller sju elever, i samma klass, som har fått bekräftat covid. 

– Det handlar fortfarande inte om många utbrott bland elevgrupper om man tänker på hela den gångna perioden. Färre än tio, säger Åsa Strömberg, elevhälsochefen på kommunen.

Det är till henne som alla rektorer dagligen rapporterar smittsituationen bland sina elever och om det finns några konstaterade covid-fall. Vid tre konstaterade fall i till exempel en klass tar rektor kontakt med Åsa Strömberg och de analyserar situationen och ser över vilka åtgärder som behöver vidtas. Dialog med regionens smittskyddsenhet inleds och Åsa Strömberg har regelbundet kontakt med smittskyddsläkare och smittskyddssjuksköterska. 

Med tre fall menas sammanlagt bland både elever och personal, det kan handla om en lärare och två elever.

– Vi tittar tillsammans på under hur lång period det har hänt. Och vi tittar på sammanhang, så att det inte handlar till exempel om tre enstaka fall som inte har med varandra att göra. Om det handlar om tre fall i samma klass och under en vecka är det smittskyddsenheten som kommer med rekommendationer vad man ska göra.

Beslutet fattas sedan formellt av Erik Östman (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande, som alltid följer smittskyddets rekommendationer. 

Hur stor är smittspridningen i Linköpings skolor just nu?

– Just nu för jag dialog med tre rektorer om smittsituationen på deras skolor. Om man tittar på yngre åldrar är det svårt att uttala sig. Elever under 13 år testas inte generellt i Östergötland. Vi kan titta bara på deras frånvaro. Och trots att alla måste stanna hemma vid minsta symptom är frånvaron inte väldigt hög, säger Åsa Strömberg.

För grundskolan ligger frånvaron på helhet på 8,1 procent och för gymnasieskolan på 11,0 procent. Det kan jämföras med frånvaron på 20–30 procent under några veckor före påsken 2020 när Folkhälsomyndigheten första gången kom med sina rekommendationer.

Kan man tolka det som att skolan har blivit slappare i att följa reglerna?

– Nej, rektorerna på Linköpings skolor gör ett jättebra arbete och de är väldigt noggranna. Vi gör aldrig några avsteg från rekommendationerna.

Många föräldrar är oroliga och anser att skolan inte gör tillräckligt mycket för att hindra smittspridningen. Vad säger du till dem?

– Jag förstår deras oro men det är också viktigt att föräldrarna förstår att det hela tiden pågår ett arbete som går ut på att det ska vara säkert och tryggt både för alla elever och för all personal att vara på skolan eller på förskolan. Vårt uppdrag är att bedriva trygg skolundervisning eftersom det är det bästa för barnen. Smittskyddsenhetens ansvar är att göra smittspårning. 

 Missar man ibland några elever som är misstänkt sjuka? 

– Smittskyddslagen är glasklar. Någon måste vara konstaterat sjuk i covid för att regionen ska smittspåra och för att vi ska vidta ytterligare åtgärder. Det finns ingen möjlighet att agera på misstänkta fall. Det är ibland svårt att hålla alla rekommendationer i huvudet. Det viktigaste är att alla med minsta symptom stannar hemma medan de friska ska gå i skolan. 

Hur är det med smittspridningen bland personalen?

– Samma gäller för personal. Alla aktiviteter bland vuxna är minimala just för att minska risken för smittspridningen.

Under fredagen höll regionen pressträff om den "personliga lockdown" som nu införts i Östergötland. 

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind fick svara på hur regionen kan vara så säker på att det främst är vuxna, och inte barn, som för smittan vidare. 

– Vi ser det i våra omfattande smittspårningar. Det vanligaste smittostället är arbetsplatsen och hemmet. Ofta är det en vuxen som tar med sig smittan hem. Så är det även i skolan och förskolan. Det är oftast personalen som smittar barnen.

Har smittan i skolorna ökat under pandemin?

– Totalt sett, ja. Det tydligaste trendbrottet till ökningen är den brittiska variationen som sprids enklare.

Vad räknas som ett utbrott i skolan?

– Det är olika. Det beror dels på hur många som går på skolan och hur skolans lokaler och rutiner ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!