När svenskarna skriver högskoleprov brukar genomsnittspoängen hamna på drygt 0,85. Maxpoängen är 2,0, men ytterst få lyckas sätta den. Bland dem som skrev provet senast var det bara 18 personer av totalt över 28 000 som nådde toppresultatet.
Hur står sig då kandidaterna till Linköpings kommunfullmäktige i jämförelse? Slår man ihop resultaten för fullmäktigepartierna, inklusive Linköpingslistan, så snittar kandidaterna 1,25 poäng. Påtagligt högre än senaste rikssnittet på 0,88.
Jämför man mellan partierna så hamnar Sverigedemokraterna sist med 1,01 poäng i genomsnitt. Detta är beräknat för de 15 kandidater som haft ett provresultat. Bäst till ligger Miljöpartiet med sina 1,56 i medelpoäng för de 20 kandidater som skrivit provet.
Bland Miljöpartiets kandidater finns 57-årige Predrag Pucar, nummer sex på partiets valsedel, som lyckats med bragden att få 2,0 poäng på provet. Det var i rollen som vd för ett lokalt företag som behovet av ett högskoleprov plötsligt dök upp.
– Vi skulle sätta upp mål för företaget och medarbetarna började bubbla om att ”det här med hållbarhet är ju skitviktigt”, säger Predrag Pucar.
För att få bättre koll på de frågorna sökte han till några hållbarhetskurser på universitetet. Problemet var bara att han inte hade behörighet. Han hade pluggat utomlands och hade gymnasiebetyg från Kroatien. Kvar fanns möjligheten att göra högskoleprovet. Med det kom han in.
Hur gör man då för att få en så hög poäng?
– Det är inte kunskapen som är problemet, det är tidshetsen. Man måste ha en taktik. Det lär man sig när man gjort fem, sex, sju gamla prov.
En annan ”två komma nolla” är moderaten Björn Bergdahl, 45 år. Nummer 63 på listan till kommunfullmäktige är kanske ingen höjdarplacering. Annat var det med högskoleprovet 1996. Förberedelserna bestod i en enda repetition kvällen före provet, som han skrev på permission under lumpentiden.
– Jag hade ett gammalt prov som jag gjorde på färjan från Gotland, och sen skrev jag provet på morgonen dagen efter.
Framgången förklarar Björn Bergdahl bland annat med att han läser mycket och hade bra lärare i skolan. Han tror inte att det finns några snabba lösningar för att få ett högt resultat. Men inte heller att det nödvändigtvis säger så mycket om en.
– Jag tror att andra saker spelar in mer för förmågan att prestera, både som politiker och i arbetslivet.