Så hedrades förintelsens offer

I år är det 68 år sedan Auschwitz befriades av Röda armén. Aldrig mera, sa mänskligheten då. Men hur ser det ut i dag?

Sara Fransson en av de överlevande från Auschwitz tände ett symboliskt ljus för förintelsens alla offer.

Sara Fransson en av de överlevande från Auschwitz tände ett symboliskt ljus för förintelsens alla offer.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2013-01-27 19:29

Lotta Jansson, samfundet Sverige-Israel inledde minneshögtiden vid Raoul Wallenbergs plats. Ett drygt åttiotal hade kommit för att hedra förintelsens offer och vid foten på Wallenbergmonumentet brann sju marschaller.

– Ljusen får symbolisera sex miljoner judar, och en miljon romer, handikappade och homosexuella som dödades i förintelselägren, sa hon.

Hon påminde om hoppet att antisemitismen för alltid skulle försvinna när sanningen om förintelselägren blev känd inte infriats.

– I dag ser vi nya former av antisemitism överallt i världen. I Sverige, Europa och i mellanöstern.

Kommunalrådet Muharrem Demirok tog i sitt tal sina tre egna barn som exempel och frågade sig hur han ska förklara vad människovärde är.

Att människovärdet inte kan mätas i pengar, trots att vi vet att barn säljs runt om i världen som offer för trafficking. Hur ska man förklara vikten av medmänsklighet när vi kan se hur barn och familjer lider i krigets Syrien eller ser svälten på Afrikas horn?

– Ingen trodde att något sådant som koncentrationsläger var möjligt och just därför är det viktigt att vi, våra barn, våra barnbarn fortsätter att berätta om det, sa han.

Större delen av sitt tal fick han hålla utan mikrofonstöd. En mindre nogräknad bilist hade, enligt uppgift, parkerat lite fel och kört av en kabel.

Jacob Carlander, teolog och psykoterapeut, fick också han prata utan mikron och påminde i sitt tal om risken för att ett offer för en händelse blir den som ensam blir bärare av det som hänt och den som då ska förmedla historien. Att vi, som inte var med, efter några årtionden till och med kan säga, så farligt var det väl inte.

Han uppmanade åhörarna att låta smärta och vanmakt finnas i oss för att inte glömma eller förringa händelser.

Kajsa Reinholdsson och Emelie Bohman, som båda går i nian på Kungsbergsskolan, var bland de yngsta i åhörarskaran. De har pratat om förintelsen på historielektionerna i skolan och läraren tipsade om förintelsedagen och det är därför tjejerna är här. Hemskt att det kunde hända men samtidigt väldigt intressant att höra om, tycker de.

Sara Fransson som själv överlevt Auschwitz tände ett symboliskt ljus och så gick deltagarna vidare i ett fackeltåg till St Larskyrkan för en konsert med Strings Prague under ledning av Jaroslav Sonsky och med solisten Sylvaine Wiart, Frankrike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om