Så har det gått för Birgittaskolan

Efter den hårda kritik Birgittaskolan mottog från Skolinspektionen i december, får skolan nu beröm för sina framsteg. Sex av sju anmärkningar är avhjälpta, men ännu återstår en del arbete.

Förändring. Heltidsmentorerna Andrea Franzén Hallgren och Selvete Mehmeti arbetar med värdegrunden på Birgittaskolan.

Förändring. Heltidsmentorerna Andrea Franzén Hallgren och Selvete Mehmeti arbetar med värdegrunden på Birgittaskolan.

Foto: Sara Högbom

Linköping2017-06-30 07:30

– Det har funnits en enorm kraft hos både elever och personal under förändringsarbetet. Eleverna vill känna sig stolta och lyckas, säger Andreas Fager, rektor på Birgittaskolan.

Tidningen har tidigare rapporterat om den kritik skolan mottagit från Skolinspektionen. Anmärkningarna gällde bland annat saknad av trygghet och studiero, att det saknades stöd för elever med särskilda behov och att för få elever avslutade sina studier inom tre år.

Skolinspektionen krävde 1,2 miljoner kronor i vite av kommunen om skolan inte gjorde framsteg inom fyra månader.

Föreläsningar från polis

Carina Udd är skolpsykolog på Birgittaskolan och har varit projektledare i värdegrundsarbetet.

– Vi har arbetat med värdegrundsfrågor som genus, hedersrelaterat våld, nätmobbning, respekt och så vidare, både i projekt och på livskunskapen. Skolan är som en andra familj för många, därför är det så viktigt att man känner sig trygg och inte blir sviken, säger hon.

Hon förklarar att eleverna varit delaktiga i arbetet och tycker att hon redan märker att det känns trevligare och varmare i skolan. Hon säger också att en del av förbättringen ligger i utbildning av både personal och elever.

– Vi har tagit hjälp av utomstående aktörer såsom polisen och socialförvaltningen. Bland annat har den tidigare polisen Mustafa Panshiri varit här och föreläst, och lett workshops med personal och elever.

I mars blev Andreas Fager rektor på skolan och införde en del nya rutiner, bland annat vad man på skolan kallar för ”trygghetsvandringar”.

– Varje morgon möter jag eleverna och hälsar och stämmer av hur det går under dagen. Det gör att de känner igen mig, känner sig sedda och det skapar bättre relationer, berättar han.

– Dessutom är det lättare att skapa trygghet och ordning när man kan säga till direkt om man ser något, fyller Carina Udd i.

En anmärkning kvarstår

På onsdagen kom Skolinspektionens beslut. Man anser att framstegen varit tydliga och skolan får nu fram till oktober i år på sig att avhjälpa den sista anmärkningen, eller så krävs ett vite på 150 000 kronor av kommunen. Den sista anmärkningen gäller brister i studieron.

Andrea Franzén Hallgren är en av de tre heltidsmentorer som nu finns på skolan. Hon tror att skolan kommer få godkänt även på den sista anmärkningen.

– Jag har ett gott hopp om att vi kommer klara av den på utsatt tid. Vi är i ett utvecklingsarbete men har kommit väldigt långt på kort tid, säger hon.

Även Jerry Broman (M), vice ordförande i Bildningsnämnden berömde skolan.

– Birgittaskolans personal har gjort ett fantastiskt arbete, men nu måste politikerna också se till att skolan ges rätt förutsättningar så personalen kan jobba vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!