Så gör du om du fryser på jobbet

Fryser du på kontoret? Det enklaste är att komma överens med arbetsgivaren.

Foto:

Linköping2016-01-11 08:00

På fackförbundet Vision får man varje vinter frågor om hur kallt det får bli på arbetsplatsen.

– Det är ganska vanligt i kontorsmiljöer så här års. Både medlemmar och arbetsgivare blir osäkra på vilka regler som gäller och hör av sig till oss. Allra värst är det på måndagar när apparater stått stilla under helgen, säger Kjell Svahn, ombudsman på Vision.

Att arbeta i kyla är förstås inte bra.

– Man blir stel i kroppen och man får en stark känsla av att det är obekvämt. Det kan dessutom påverka koncentrationsförmågan.

På Arbetsmiljöverkets webbsajt beskrivs samma fenomen. Det finns en ideal temperatur för varje människa som beror på klädsel och aktivitet. Om det är svalt eller om man avkyls ojämnt, upplever man en obalans och ett tilltagande obehag. Det ger sämre arbetsförmåga. Förmågan att tänka och observera påverkas. Det ökar risken för misstag och olyckor. Vid arbeten där den fysiska aktiviteten är låg kan det vara svårt att behålla en normal kropps­temperatur, särskilt i de yttre delarna av kroppen.

– I kontorsmiljöer bör det vara cirka 20–24 grader varmt, säger Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket. Det kan gå under de temperaturerna tillfälligt och då får man lösa det på olika sätt genom extra element eller liknande. Vi får ofta klagomål från kontor som kanske har stora fönster. Men också från livsmedelsbutiker eller från anställda i transportyrket. Går temperaturen under 16 grader så kan man få svårt att arbeta med fingrarna.

Vems är ansvaret?

– Man ska alltid gå till arbetsgivaren först. Det är arbetsgivarens ansvar att åtgärda felet om det är varaktigt.

Ett bra klimat lönar sig. Arbetsgivaren har något att vinna på att åtgärda klimatet i lokalerna. Men det finns inget exakt regelverk.– Det beror på att människor känner olika. Arbetsmiljöverkets rekommendationer är att 90 procent av arbetstagarna ska anse att temperaturen känns komfortabel, säger Gunnar Åhlander. Så här säger Kjell Svahn på Vision:

– Det bästa är att komma överens. Det ligger ju i allas intresse att få upp värmen. Det brukar alltid ordna sig. I värsta fall får man stänga arbetsplatsen tillfälligt.

Kyla på jobbet

Grundregeln är att man ska ha en temperatur som känns bekväm för 90 procent arbetstagarna.

I vissa yrken har man kylda lokaler. Temperaturer under 16 grader innebär att det blir svårt att arbeta med fingrarna.

Klimatet på jobbet är alltid arbetsgivarens ansvar. Ett skyddsombud kan kräva åtgärder, eller kalla in Arbetsmiljöverket för en inspektion.

Se mer på www.av.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om