Så gjorde Chalmers upp med traditionerna

Chalmers tekniska högskola i Göteborg gjorde upp med många könsstereotypa traditioner i början av 00-talet. När nya händelser blossade upp under hösten togs de på stort allvar, berättar studentkåren.

Carl Toller, studentkårordförande på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Carl Toller, studentkårordförande på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Foto: NOELLE MADSEN

Linköping2017-12-12 20:00

– Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier och sexistiska beteenden, säger nuvarande kårordförande Carl Toller. Redaktionen har tidigare rapporterat om kritiserade händelser på herr- och damsittningar vid Linköpings universitet. På tisdagskvällen träffade LiU-ledningen kårernas och sektionernas ordföranden i Linköping. Mycket handlar om traditioner som lever vidare bland studenterna. Chalmers samarbete mellan studentkår och ledning kan vara ett exempel på hur man aktivt gått in och brutit djupa traditioner. I början av 00-talet inledde högskolan tillsammas med kåren ett arbete mot bland annat renodlade mansföreningar och positiv särbehandling. Det har fortsatt.

– Vi har ett ständigt pågående arbete med de här frågorna. Det blir lättare att säga till någon som inte sköter sig om man har tydliga riktlinjer att luta sig mot. Bland annat är det tydligt att alla ska känna sig välkomna på alla aktiviteter, säger Carl Toller.

Det betyder dock inte att allt är förändrat. Under hösten har det kommit fram flera berättelser om kränkningar i anslutning till Chalmers. Tillsammans med högskolan har kåren startat ett nytt förändringsarbete.

– Några sektioner har fortfarande herr- och damsittningar. Jag vet inte vad de innehåller. I början av terminen, alldeles i vaggan av #metoo-rörelsen, så fick vi in berättelser från modiga tjejer som pekade på sexuella trakasserier. Då gick vi till våra tidigare enkäter och upptäckte att det fanns fritextsvar som förstärkte den bilden. Vi har också gjort en ny, specifik enkät. Några av svaren var kopplade till herr- och damsittningarna. Vi har jobbat mycket med de här frågorna under hösten, säger Carl Toller.

Chalmers vicerektor, Mia Knutson Wedel, berättar att satsningen mot de könssegregerade föreningarna, och middagarna, fick genomslag. – Chalmers är inte på något sätt fritt från sexistiska problem i dag. Men vårt arbete tillsammans med studentkåren ledde till viktiga diskussioner. Utgångspunkten är att om man exempelvis ordnar en fest för bara killar, eller tjejer, så är risken stor att man överdriver könsstereotyper.

Högskolan har infört en möjlighet att berätta anonymt om trakasserier, något man avser att utveckla genom tydliga digitala verktyg. Dessutom är man nu på väg att anställa en specialist på kulturförändring.

– Det är en projekttjänst, en person som ska samverka med studenterna. Det handlar om att visa på exemplen och ställa frågan: "Är det så här vi vill ha det?", säger Mia Knutson Wedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!