Så går det för stadskärnan

Varje dag rör sig minst 24 000 människor i Linköpings stadskärna. Tillsammans handlade de för 3,5 miljarder kronor under år 2016. Det är en ökning jämfört med året innan.

Samarbete. Gunilla Frennesson, ordförande Folk
Anette Hambalek, ordförande Cityföreningen
Marianne Lind, Linköping city samverkan AB
Rikard Norman, Fastighetsägarna
Daniel Andersson, Lundbergs

Samarbete. Gunilla Frennesson, ordförande Folk Anette Hambalek, ordförande Cityföreningen Marianne Lind, Linköping city samverkan AB Rikard Norman, Fastighetsägarna Daniel Andersson, Lundbergs

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-11-21 15:00

Branschorganisationen Fastighetsägarna presenterade de senaste siffrorna på tisdagsmorgonen. De visar på en jämn och stabil ökning av omsättningen för handeln i stadskärnan. Omsättningen ökade med 4,3 procent jämfört med år 2015.

Denna blygsamma ökning är egentligen alldeles perfekt.

– Vi har en välmående stadskärna, det finns en stabilitet. Det är på många sätt bättre än en plötslig stor uppgång som sedan kanske följs av en nedgång, säger Marianne Lind, cityutvecklare på Linköping city samverkan AB.

Just nu ser hon ett Linköping där stadskärnan lever i en positiv symbios med handeln på Tornby, delvis beroende på att I-huset inte genomgått några stora förändringar på sistone.

Rikard Norman, ansvarig för näringslivspolitik på Fastighetsägarna i Linköping, är den som presenterar siffrorna. Han har bjudit in handelsföreningar och en av de större fastighetsägarna. Anette Hambalek är ordförande i cityföreningen, Gunilla Frennesson är ordförande i föreningen Folk, Marianne Lind är anställd av Linköping city samverkan AB och Daniel Andersson är chef i Linköping för fastighetsbolaget Lundbergs.

Att samtliga dessa möts en tisdagsmorgon är en av förklaringarna till att handeln i stadskärnan mår bra – trots att e-handel ökat 17 procent per år de senaste fem åren.

– Vi har ett helt unikt samarbete i Linköping mellan handlare, fastighetsägare och kommunen, säger Anette Hambalek.

En del i detta är fastighetsägarnas vilja och förmåga att skapa attraktiva kontor i stadskärnan. Det bor endast cirka 11 000 människor i stadskärnan och därför blir handeln beroende av att det arbetar människor inne i stan. Om vi lägger ihop dem som bor i stan med de som arbetar i stan så blev det cirka 24 000 människor år 2015.

Det är de som dagligen äter lunch och handlar i Linköpings stadskärna, sen tillkommer besökarna som shoppar lite mer sällan.

Denna positiva statisitik presenteras bara någon dag efter att blev allmänt känt att H&M stänger delar av sin butikskedja Monki – bland andra butiken på Nygatan i Linköping. Daniel Andersson på Lundbergs ser dock ingen större ökning i antalet tomma lokaler.

– Om vi tar Gränden som exempel så har det varit konstant fullt sen vi köpte det för fem år sen, säger han.

Även antalet anställda inom handeln har ökat i stadskärnan. År 2015 var de 2 088 personer och år 2016 hade antalet anställda ökat till 3 073. Denna ökning kan dock bero på att allt fler arbetar deltid eller är timanställda. Det finns ingen siffra för antalet arbetade timmar, siffran anger endast antal personer.

Här kan du läsa förra årets siffror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!