Så fungerar vaccineringen i Saab arena

Saab arena har gjorts om till Linköpings stora vaccinationscentral. Det enda som återstår innan vaccineringen kan börja är att vaccinet anländer.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland, i ett av båsen som har byggts upp i Saab arena.

Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland, i ett av båsen som har byggts upp i Saab arena.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-02-01 14:49

I korridoren där man vanligtvis kan köpa LHC-halsdukar och korv har tjugo rymliga bås byggts upp. I varje bås finns två stolar, ett bord och en papperskorg. Allt är egentligen klart för att sätta igång men regionen väntar nu på att vaccinet ska anlända. 

– Vi hoppas att vi kan starta i mitten av februari. Med erfarenhet från den här pandemin vet vi att vi måste vara med på alla tänkbara händelseutvecklingar, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland.

undefined
Rickard Lundin, sjukvårdsledare i Region Östergötland, hoppas kunna se resultat av vaccineringen framåt våren.

Den första gruppen som kommer att kunna vaccineras i arenan är personer över 70 år. Den andra gruppen är personer i åldern 18–69 år som har olika sjukdomar som gör att man tillhör en riskgrupp. Den sista gruppen är resten av befolkningen i åldrarna 18–69.

Personer i de två första grupperna kommer att få hem information i brevlådan. Där ges man en kod som används för att boka en tid på nätet eller telefon. Alla besök måste bokas i förväg.

undefined
Tjugo personer kommer att kunna vaccinera sig åt gången.

Väl på plats vid arenan kommer den stora parkeringsplatsen att vara gratis under en timme. Entrén till vaccineringen är på höger sida av arenan och vägen dit kommer att vara välskyltad.

– När vi är uppe i full kapacitet kommer vi kunna vaccinera tjugo personer åt gången, säger Gun Lindgren, verksamhetschef för vaccinationscentralen.

När man har fått sin spruta av sjuksköterskan får man slå sig ner i en väntsal i femton minuter.

– Det är en rekommendation om man skulle uppleva någon typ av obehag eller få en reaktion av vaccinet. Det kommer att finnas en läkare på plats om det skulle hända, säger Gun Lindgren.

De vaccinerade kommer sedan att gå ut genom huvudentrén. Regionen uppskattar att ett besök kommer att ta ungefär 30 minuter. När all personal blivit varma i kläderna hoppas man kunna klara av varje besök på 20 minuter.

Vaccinationscentralen i Saab arena riktar sig inte bara till Linköpingsbor utan vem som helst kan boka en tid. Vaccineringen sker i två steg då man får två sprutor med några veckors mellanrum. Den som får sin första spruta i Saab arena måste också ta sin andra spruta på samma plats.

– Det är väldigt viktigt. Det har med vaccintillgången att göra, säger Gun Lindgren.

undefined
Gun Lindgren, verksamhetschef för vaccinationscentralen, säger att det är ett samhällsansvar att ta vaccinet.

Region Östergötland hoppas att riskgrupperna kommer att vara färdigvaccinerade i mars–april.

– Det här handlar om att vi ska kunna leva på ett normalt sätt igen. Det är ett samhällsansvar att ta vaccinet, säger Gun Lindgren.

Karta: Saab Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!