I början av året meddelade Visit Linköping att Johan Rustan, som varit bolagets vd i så mycket som 23 år, skulle lämna sin tjänst. Överenskommelsen innefattade ett avgångsvederlag på 20 månadslöner – utan semesterersättning och pensionsförmåner inräknat. Hans månadslön var 120 000 kronor, vilket resulterade i en totalkostnad på 2,4 miljoner kronor. Nu, i bolagets delårsrapport, uppgår kostnaden till 3,2 miljoner kronor – alltså 800 000 kronor mer.
– Då, i början av året, uttalade jag mig utifrån den uppgörelse som vi gjorde med vd:n – inte utifrån kostnaden för bolaget. Utöver avgångsvederlaget måste bolaget nämligen betala 31,42 procent i sociala avgifter för att göra rätt för sig. Det var vi medvetna om – så det är ingenting som skulle förändra vårt beslut, säger Johan Thorén (L) som, vid tidpunkten, var ordförande i bolagets styrelse.
I bolagets delårsrapport, som innefattar årets månader fram till och med augusti, är bedömningen att Visit Linköping kommer att gå med nära 6,3 miljoner kronor minus 2023. Avgångsvederlaget lyfts som en av orsakerna.
– Det var helhetsbilden för bolaget, samt att vi fick signaler från Johan Rustan själv, som gjorde att vi inledde vd-bytet. Sedan var det en lång och gedigen process som ledde fram till en uppgörelse. Vi var väldigt nöjda med överenskommelsen, som även omfattade en dialog med ägaren (kommunen), då Johan stod till förfogande ända tills vi hade en ny vd på plats, säger Johan Thorén.
Ansåg ni att det behövdes ett nytt ledarskap?
– Visit var ett av de mest drabbade kommunala bolagen under pandemin. Vi tog oss igenom krisen i en fortsatt stark position. När vi såg att det började öppna upp sig var det naturligt att fundera var bolaget skulle gå framåt. I den utvecklingsresan är det klart att ledarskapet är viktigt och jag tror att vi alla i processen bedömde det som en bra tidpunkt att göra ett byte i ledarskapet.
När vi når Johan Rustan själv är han inne på samma linje.
– Det var en uppgörelse som gjordes mellan styrelsen och mig – en uppgörelse som vi tror var bäst för bolaget och för Linköping. Vi var i ett skede där det var mycket nytt och där mycket nytt skulle hända och efter 23 år behövs det nog ett nytt styre och en ny ledning i ett bolag, säger Johan Rustan.
Vad säger du om storleken på avgångsvederlaget?
– Vi var överens. Jag vet inte vad jag mer ska kommentera. Det fanns mer i uppgörelsen än bara pengar, att jag skulle vara kvar tills en ersättare var på plats till exempel. Den uppgörelsen var nog bra för båda parter, säger Johan Rustan.
Den nya styrelseordföranden Karin Sandin Dahlgren (S) konstaterar att en stor orsak till det prognostiserade minusresultatet på 6,3 miljoner kronor är ombyggnationen av Linköping Konsert & Kongress.
– Det har minskat möjligheterna för Visit att ta in konferenser under en tid, säger hon.
Sedan har coronapandemin, enligt ordföranden, fortsatt en negativ effekt. Under 2022 genomfördes många inställda eller uppskjutna konferenser vilket gjorde att Visit Linköpings personal hade mindre tid att "sälja in" nya konferenser inför 2023.
– Minusresultatet är ganska väntat. Man visste redan, när man gick in i året, att det skulle bli tufft. Men vi ser en ljusning redan nästa år och bolaget har jobbat väldigt mycket med att sälja in nya konferenser. Den här renoveringen gör också att vi blir mycket mer konkurrenskraftiga, säger Karin Sandin Dahlgren.
Johan Malmberg, Visits nya vd, har en förhoppning om att årets resultat kan bli bättre än det prognostiserade minusresultatet. Enligt honom är ombyggnationen vid Konsert & Kongress i stort sett klar.
– Jag vill inte föregå någonting men vi tar ju ständigt fram nya prognoser. Nu kan vi se att det ser bättre ut än i augusti och med ombyggnationen kan vi presentera ett bättre hus med ännu bättre möjligheter – så förhoppningarna finns att vi kan slutföra året på ett bra sätt. Om vi kommer fullt ut i balans eller om vi fortsatt har ett underskott är för tidigt att säga, säger vd:n.
Så minusresultatet är inget som oroar dig?
– Man vill alltid ha en ekonomi i balans och helst skulle vi ju vilja prestera ett överskott, så visst är jag orolig för det ekonomiska läget. Den allmänna ekonomiska situationen gör att vi måste jobba hårt men när jag tittar på vad vi gör och planeringen för 2024 är jag helt övertygad om att vi kommer att klara det. Målet är att fortsatt ha många aktiviteter.