Så drabbas Linköpings gallerior av utbrottet

Färre besökare. Sämre dagskassor. Nu erbjuder I-Huset och Gränden butikerna kortare öppettider för att klara matchen mot coronaviruset.

Nu får handlarna i Gränden och I-Huset möjligheten till kortare öppettider. Det välkomnas av Hasiba Merdan på Sandström (längst upp till vänster), Christoffer Toll på Brothers och Beata Crosslin på Dressmann. Längst ned till höger, Jessica Lundmark, centrumchef vid I-Huset i Tornby.

Nu får handlarna i Gränden och I-Huset möjligheten till kortare öppettider. Det välkomnas av Hasiba Merdan på Sandström (längst upp till vänster), Christoffer Toll på Brothers och Beata Crosslin på Dressmann. Längst ned till höger, Jessica Lundmark, centrumchef vid I-Huset i Tornby.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-03-19 19:30

Jessica Lundmark, centrumchef vid I-Huset i Tornby, berättar att antalet besökare till det stora köpcentrumet minskat under den senaste veckan.

– Vi känner skillnad inne i huset och på parkeringen utanför där det brukar vara fullt med bilar, säger hon och fortsätter:

–  För att stötta handlarna har vi gett dem möjlighet att tillfälligt korta öppettiderna på förmiddagar och kvällar. Vi har dock inte satt någon bortre tidsgräns för det här, utan vi följer utvecklingen och ser vad som händer.

Initiativet är jättebra menar Hasiba Merdan, säljare på Sandström.

– Vi har det ganska lugnt på förmiddagarna och kvällarna. Kan vi hålla öppet lite kortare tid minskar kanske risken för smittan att sprida sig.

– Det är också bra för de butiker som har personal som ligger hemma i sjuksängen och som kan ha svårt att hitta ersättare.

I Gränden har fastighetsägaren Lundbergs tagit till ett liknande grepp.

– Det är en extraordinär situation just nu. Genom förändringen av tiderna ges varje bransch möjligheten att effektivisera driften på såväl vardagar som helger, säger Jimmy Ekström, affärsområdeschef handel.

Den besparing som affärsidkarna kan göra är om man har möjlighet att lägga om arbetsscheman för de anställda, men Christoffer Toll, butikschef på Brothers är lite osäker på hur det ska göras.

– Med timanställda går det kanske att  lösa, men fast anställda har ju sina tider. Och direktiven kring det ekonomiska stöd som företagarna kan få av staten är inte helt solklara, säger han.

Christoffer Toll gör ändå tummen upp för greppet med kortare öppettider.

– Säkert välkommet hos de som har personal som stannar hemma på grund av sjukdom, funderar han.

Uppfattningen delas av Beata Crosslin, butikschef på Dressmann.

– Bra att möjligheten finns, säger hon och beskriver veckan som snart har passerat som väldigt speciell.

– Nedgången har varit extrem. Helt overkligt. Det är en situation som ingen av oss är van vid.

Hur Dressmann tänker agera ifall kräftgången fortsätter vet inte Crosslin.

–  Man har sagt att man tar det timma för timma, säger hon. Det kan gå väldigt fort när besluten väl kommer.

Christoffer Toll hoppas nu att coronastormen ska bedarra så snart som möjligt.

– Men tyvärr tror jag inte att vi har sett det värsta än. Det kan nog dröja ett par veckor till innan vi är där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!