Det säger Åsa Ridne, skolchef med ansvar för gymnasieutbildning.
– Vi ska absolut erbjuda våra elever ett utspring och varje skola planerar för hur det ska gå till. I år blir firandet i ett begränsat format, så som det var förra året, säger Åsa Ridne.
Förra året genomfördes utspring klassvis och bara två anhöriga per elev fick vara närvarande – vilket fungerade väl, enligt Ridne.
Att kommunen fortfarande inte har fattat ett slutgiltigt och mer detaljerat beslut beror på att det inväntas nationella riktlinjer kring studentfirandet.
– De nationella riktlinjerna skulle ha kommit i slutet av mars, och sedan i början av april, men de har ännu inte kommit. Vi måste ändå planera i väntan på dessa och om det kommer några extra begränsningar kan vi förändra våra planer då. Samma sak gäller om det kommer några nya regionala rekommendationer, säger hon.
Förra året hade vissa skolor sitt utspring under två dagar, vilket kritiserades. Hur blir det i år?
– Våra elever vill ha utspring på en dag. Skolorna tittar just nu på det och om det är möjligt att möta elevernas önskemål. Det innebär att utspring på vissa skolor skulle börja tidigt och sluta sent, men alla detaljer är inte klara än.
Enligt Ridne måste kommunen också tänka på hur folk ska transporteras till och från skolorna.
– Det är trångt runt vissa skolor och en del saknar parkeringsplatser. Förra året uppmanade vi alla att gå eller ta cykel. Det kommer att göras även i år.