Videon är inte längre tillgänglig
Sedan Skäggetorps allaktivitetshus brann ner i juli 2014 har turerna kring hur det skulle ersättas varit många. På tisdagen presenterade Linköpings styrande majoritet till slut en plan för bygget, och det blir som tidigare aviserats stor skillnad mot det tidigare huset.
Det nya allaktivitetshuset ska ligga i anslutning till Skäggetorpsskolan, bakom idrottshallen, med en gång emellan.
– Det blir i en egen byggnad, men på sockavstånd, säger Jakob Björneke, ordförande för barn- och ungdomsnämnden (S).
Huset ska vara till för alla åldrar, men ha extra fokus på barn och unga samt på flickor och kvinnor. Kärnan blir det nya, moderna biblioteket som flyttas från Skäggetorps centrum. Skäggetorpsskolans fritidsverksamhet flyttar troligen in, och en del skolämnen ska kunna förläggas där. När det gäller övrig verksamhet vill man vara flexibel.
– Vi har en massa tankar på hur vi ska fylla det, men vill inte låsa oss. Det kan vara e-sport, vi ska kunna ha teater och en studio för att göra film. Det har vi tagit höjd för ekonomiskt, men vill vi vill ha dialog med Skäggetorpsborna innan vi tar beslut, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (MP).
Majoriteten ser huset som en del i satsningen på att bryta segregationen genom att öka den kommunala närvaron i Skäggetorp, och som ett sätt att skapa nya, kommunala jobb och praktikplatser. Det kommer att behöva anställas fritidsledare, restaurang- och kafépersonal, kulturpedagoger, bibliotekspersonal, handledare, vaktmästeri och teknisk support.
I maj börjar medborgardialogen där Skäggetorpsborna ska få tycka till. I september räknar politikerna med att det första spadtaget ska kunna tas, och sommaren 2018 ska det stå klart.
– Det finns en detaljplan klar, så det behövs bara ett bygglov så kan vi sätta igång, säger Jakob Björneke.
Nettokostnaden för bygget är beräknad till 7,5 miljoner kronor. Hur det ska se ut är inte bestämt, men enligt planen ska det vara 1 400 kvadratmeter stort.
– Jag tänker mig att en arkitekt i samarbete med elever från skolan kan forma huset. Det blir inte så stort som skolan, men nästan, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
Det kommer att gå fyra år mellan branden och ett nytt allaktivitetshus. Hade det inte varit bättre att göra något lite enklare och snabbare?
– Det har vi redan i Skäggetorps centrum, där det finns verksamhet för 10-12-åringar. Vi valde att inte göra en återuppbyggnad utan att göra så här i stället. Det tar lite längre tid, men det blir väldigt bra, säger Jakob Björneke.