Regeringens och folkhälsomyndighetens skarpa rekommendationer om att folk inte ska besöka butiker och att handlarna bör avstå från att locka folk med mellandagsrea kommer att slå hårt mot en redan prövad bransch.
Det menar David Nilsson som samtidigt påpekar att det inte är förbjudet att sälja varor med röda prislappar.
– Men vi kommer inte att se en rea som vi är vana vid. Butiksägarna kommer att sköta försäljningen på ett ansvarsfullt sätt och inte driva på och skapa en situation som går emot myndigheternas råd och anvisningar.
Nilsson hänvisar till de rekommendationer som Svensk Handel gått ut med inför årets kanske största och viktigaste dagar för detaljhandeln.
Här pekas det bland annat på följande:
Det ska inte förekomma trängsel eller leda till risk för ökad trängsel.
Använd trängselvakter i de butiker där det behövs.
Om det är möjligt, fokusera på digitala kanaler för mellandagsrea och kommunikation.
Möblera så att trängsel inte uppstår i butiken.
Sprid ut kampanjvaror och erbjudanden.
Tillämpa slussning i de fall det krävs.
Fortsätt kommunicera till kunden att den bör komma förberedd, gärna ensam och på tider då färre personer besöker butiken.
I Linköping slog butikerna upp dörrarna för rean annandag jul för att därefter ha öppet fram till nyår.
– Oavsett hur mellandagsförsäljningen går är jag övertygad om att vi kommer att få se ett ökat antal konkurser under det första kvartalet 2021. Handlarna följer restriktionerna och gör vad de kan för att smittan inte ska sprida sig, säger David Nilsson och förklarar varför han ser fler konkurser framför sig:
– Regeringens ekonomiska stödpaket är helt enkelt för svaga. Men inte bara det. De betalas dessutom ut alldeles för sent eller i värsta fall, inte alls.
– När behovet av pengar är som störst tvingas företagarna vänta i flera månader och det gör att vi kan förvänta oss att flera av dem går omkull. Vi har redan sett att den bilden håller på att bli verklig.
I I-huset i Tornby kommer butikerna, liksom de i centrum, att öppna på annandagen.
Centrumchef Jessica Lundmark påtalar att det ligger på affärsidkarnas ansvar att fatta beslut angående rean.
– Som fastighetsägare kan vi inte förbjuda någon och vi går själva inte ut med några reabudskap i våra kanaler, säger hon.