Få Linköpingsbor har nog undgått hur Ågatans nattklubbar sakteligen bytts ut mot restauranger och i samband med detta har en ny, sydeuropeisk prägel börjat ta sin form. På mindre än ett år har nämligen tre stycken restauranger öppnat upp endast ett halvdant stenkast ifrån varandra som samtliga har italienskt på menyn.
Senast på tur är Belmondo som slog upp portarna i Harrys gamla lokaler i början av juni. I ett PM som restaurangen skickade ut strax innan öppningen gick det att läsa följande:
"Ågatan i Linköping får en ny italiensk restaurang. Det gör att Ågatan nu med rätta kan kallas Linköpings eget "Little Italy".
Men kan man tröttna på det italienska? Har det börjat närma sig en överetablering?
Inte om man frågar krögaren bakom Belmondo, Peter Pano.
– Jag tror inte att vi krockar så mycket med de andra restaurangerna. Italien har en så bred matkultur att vi snarare kompletterar varandra på ett bra sätt.
Att Linköpingsborna på något vis skulle ha tröttnat på italienskt är inte heller något som märkts av överhuvudtaget. Lite mer än två månader efter öppning ser personalen tillbaka på en lyckad första tid med många gäster.
– Jag är jättenöjd. Känslan är att folk är glada när de kommer in. Vi kämpar hårt för att ge en bra service med bra mat och bra drinkar. Och det har varit uppskattat. Det är många som kramar oss innan de går, säger Eros Frisoni.
Mycket tid har gått åt att inreda och rusta upp lokalen med noga utvalda detaljer. Vilket märks. Lokalens yta är välfylld med växter, statyer, tavlor och mycket mera.
– Man ska känna att man är någonstans i Italien när man går in genom dörren. Sverige är ju ganska grått och mulet från oktober fram till april. Vi vill skapa någonting där man, med det här färgglada, blir glad. Man ska känna att det händer lite. Det är många som kommer in och väljer att gå omkring och se hela lokalen med alla detaljerna, berättar Eros Frisoni.
Vad betyder Belmondo?
– "Wonderful world". Det är den känslan vi vill att man ska få när man kommer in hit.
Restaurangens ambitioner är tydliga.
– På lång sikt är det att försöka hålla en jämn och bra nivå på allting. Italienska konceptet går alltid hem. Det är världens mest populära kök.
Han ser stora fördelar med Ågatans nya profil som mer av en restaurang- än nattklubbsgata.
– Jag har i princip vuxit upp på den här gatan, så man har ju sett båda sidorna. Såklart är det mer familjevänligt nu. Innan har det varit lite av en annan skepnad med alla nattklubbar. Men nu är det på ett annat sätt. Innan var det ganska dött kvällstid för att först kicka igång på natten. Nu har det blivit en levande gata dygnet runt och det känner vi är mycket mer positivt.
En annan krögare som under sommaren öppnat italiensk restaurang på gatan är Christian Moborg på Osteria Karamia som ligger i korsningen till Platensgatan. Även han ser positiva effekter av Ågatans förvandling.
– Framtiden får utvisa om det är rätt eller fel. Men Ågatan har nu varit död i så många år sedan pandemin. Så jag tror att konkurrensen snarare är sund i grund och botten. Det lockar folk att komma hit. Många kör ju med bra öppettider här också, så det blir en gata man kan gå till när man vill. För vår del handlar det mycket om att locka folk från Stora torget, så att det blir liv och rörelse även här.
Att gatan blivit ett "Little Italy" ser han både för- och nackdelar med.
– Vi satsade för att vi älskar det italienska köket och det gör ju förmodligen de andra också. Sen kan man tänka med facit i hand att Linköping kanske inte behöver mer italienskt. Men nu är det som det är. Som sagt tror jag att alla drar nytta av att det är fullt på gatan här och att det verkligen blir en restauranggata istället.
Christian Moborg förklarar att italienska restauranger snarare var något som saknades i Linköping när tankarna om att öppna Osteria Karamia först började komma. Utan då var det i princip endast Taverna 1854 och Mozzarella som fanns i stan.
– Men nu har det ju blossat upp rejält. Vi kanske måste tänka om och byta koncept. Men vi får köra på ett tag och kolla hur det går helt enkelt. Det har varit lätt för många andra att byta koncept genom åren, så det kommer nog vara lika lätt i framtiden också.